EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските туристи са само 500 хил. годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските туристи са само 500 хил. годишно

mail14:05 | 05.03.2019прегледи 580 коментарикоментари 0


Обсъждаме възможността 2020 г. и 2021 г. да бъдат провъзгласени за Години на туризма на България в Русия и съответно – на Русия в България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
Ангелкова заяви, че над 500 хиляди са били руските туристи в България през 2018 г. „Обсъждаме възможността 2020 г. и 2021 г. да бъдат провъзгласени за Години на туризма на България в Русия и съответно – на Русия в България“, посочи тя. Министърът обясни, че България продължава активно да участва на всички борси и събития, които се организират в Русия за максимално промотиране на България като туристическа дестинация.
„Искам да благодаря за доброто сътрудничество и на Асоциацията на руските региони, с която ни предстои подписване на споразумение. Защото вярвам, че добрата работа с всеки един регион и с правителството на Русия е изключително важна, за да можем да привличаме допълнително интереса на руските туристи към нас. Предстои работна среща на 11 март в Москва, така че имаме приятелски, добър и интензивен диалог и се надявам всичко това да подпомогне и усилията на Русия така, че на максимално високо качество да привличаме туристите“, заяви Ангелкова.

„За 2018 г. над 9,3 млн. чуждестранни туристи са посетили България, което е ръст от 5%. Приходите за международен туризъм за миналата година са над 7 млрд. лв., което показва, че секторът е ключов за българската икономика“, заяви Ангелкова.
Тя посочи, че най-много туристи са дошли от Румъния - над 1,3 млн. души, на второ място е Гърция, следвана от Германия, Турция, Северна Македония и др. „България има потенциала да се превърне в целогодишна туристическа дестинация заради културно-историческия си туризъм, балнео и спа туризма, ловния туризъм, приключенския туризъм и т.н. Имаме огромен потенциал, който правилно използван, би подпомогнал усилията, които бизнесът и общините полагат, за да се подпомогне секторът максимално“, заяви Ангелкова.
„Тази година сме си поставили за цел да разработим дестинации, свързани с религиозния туризъм, защото така максимално ще засилим интереса към България като туристическа дестинация“, заяви тя. „За съжаление, през тази година се наблюдава тенденция на спад за ранните записвания. Но искам да уверя, че правителството, съвместно с общините и бизнеса подхождат изключително отговорно по отношение на конкурентни на нас пазари като Гърция, Сърбия, Македония. Искам да благодаря на премиера Борисов, че с общи усилия ще намерим такъв механизъм, чрез който да бъдем конкурентноспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт“, посочи Ангелкова.

"Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България. Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. Това каза председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев на бизнес форум в областта на туризма. „Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това“, заяви Медведев. „Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 300 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи той. „Българи също ходят на почивка в Русия – около 50 хил. души. И Русия има какво да предложи – Олимпиада, Световно по футбол, има много градове, където ходят туристи освен Москва. Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата ни страна“, посочи руският премиер. Медведев подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване. „Защото на някои места то е високо, но на някои места все още не е толкова добро. Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути“, посочи той.

Туристическият поток от Русия към България е намалял с 25% през последните години заради обвързването на българския лев с еврото. Това каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин по време на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма. „Пътуванията за България са с 15-20% по-скъпи от пътуванията до Сочи и Тунис например. Затова повече туристи остават в Русия или посещават Турция. И това е фундаментален проблем за България“, заяви Орешкин и посочи, че това ще е акцент в работата на двете държави. „Ще поставим и акцент върху културно-историческите теми – в това отношение имаме пазарна ниша, в която България може да намери своето място и да се отличава от своите конкуренти и преди всичко от Турция“, коментира той.

България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи, отбеляза на същия форум премиерът Бойко Борисов. „В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят, ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси“, заяви Борисов. Той посочи, че премиерът Медведев е любител фотограф и е останал очарован при посещението му при Тракийското съкровище. „Имаме добри неща, които можем да предложим в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. Стотици милиони държавата вложи в църкви, манастири, джамии. Въпреки трудните международни отношения, успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари, за да се улеснят максимално туристите“, заяви Борисов и припомни, че се говори за фериботна връзка между Бургас и Новоросийск.

„С министъра на туризма и Сдружението на общините обсъждаме, за да можем да отговорим на конкуренцията от Турция, да направят точна сметка, за да се подпомогне браншът. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където може да се направи много. Не случайно и на нашите бази непрекъснато се подготвят руски спортисти“, посочи той. Премиерът обясни, че България ще се постарае да бъде по-гъвкава. „Защото действително при тази конкуренция туристът избира най-добра дестинация – цена, обслужване, качество на храна и сигурност. В това отношение на пръв поглед изглежда лесно, но нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Катар, и с Египет, и със Саудитска Арабия, и със Сърбия, и с Косово, и с Палестина“, коментира Борисов. „Водим миролюбива политика, за да можем да бъде максимално защитени“, посочи той. „В сферата на детския туризъм с Медведев говорих да му пратим снимки на пионерския лагер на Камчия, за да можем да развием и това“, коментира Борисов. „Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори“, посочи той. Бойко Борисов обясни, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото. "И очакваме тази година да ни поканят в чакалнята на еврозоната", каза още той.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150