EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски експерт: "Български поток" невъзможен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски експерт: "Български поток" невъзможен

mail11:10 | 22.05.2018прегледи 2218 коментарикоментари 0


„Никой няма да строи нова отделна тръба до България. Това е очевидно, защото в България няма необходимия за целта пазар. Тръбата трябва да е с капацитет поне 15 милиарда кубични метра годишно. На този етап можем да говорим само за предложение на България втората линия на „Турски поток“ да бъде заменена с това, което вашият президент нарече „Български поток“. Т.е. „Турски поток“ да остане в рамките на една линия, а втората линия да стигне до България". Това каза руският експерт и директор на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР по повод на предложението на президента на България Румен Радев за пряка газова връзка между България и Русия.

Симонов обясни, че технически такъв сценарий е възможен, защото на 30 април е завършено строителството на първата линия на „Турски поток“. Втората линия се строи и все още не е достигнала териториалните води на Турция. Маршрутите на „Турски поток“ и на „Южен поток“ в по-голямата си част съвпадат и затова технически не е премината точката, от която тръбата не може вече да бъде пренасочена към българските териториални води. Той обаче подчерта, че политически има проблем:

„Първият проблем е доколко, да бъдем откровени, може да се вярва на предложенията на българската страна. Ще припомня, че България трябваше да стане транзитна страна и да получи четирите линии на „Южен поток“. За нас това не беше само разговор. Ще напомня, че беше положена първата тръба в Черно море. Аз лично присъствах на това мероприятие. Нямаше никакво нарушение на европейското право. Имаше доста сериозна изгода за България. Тогава пресмятахме, че тарифните такси по прогнозните цени ще достигнат 700 - 800 милиона евро годишно. По тази сума можем да се ориентираме какви пари загуби България. Да не говорим, че това е пряк източник на газови доставки. През януари 2009 година именно България пострада най-много от всички. Изведнъж получаваме отказ, защото в България пристигат няколко влиятелни американци и казват нещо на министър-председателя. Въпросът днес е, че България влиза в конкуренция за втората тръба. Но тя прави това в последния момент. Въпросът е дали това е целесъобразно от политическа гледна точка и какви гаранции ще даде България. В полза на България има един много важен момент. Безусловно. За разлика от Турция България е член на Европейския съюз. Разбира се за нас би било по-просто тръбата да влезе директно в Евросъюза“.

По повод на войната за европейския газов пазар между Русия и Съединените щати, Симонов коментира, че печеливш при всички положения е Русия:

„Ако говорим за търговската конкуренция - няма как Съединените щати да спечелят. Дори американците да дават газа безплатно, има разходи за доставката му на територията на Европа и те са толкова големи, че руският тръбопроводен газ при всички положения печели. Путин каза 20-25%, но не сметна съвсем точно. Всъщност американският газ е доста по скъп от тези 25%. Ако американският газ беше съвсем малко по-скъп, то тогава може да се извиват ръце политически. Ако живеете в капитализма, не можете да пренебрегвате фактора себестойност.

Той коментира и какъв би бил интересът на руски компании към евентуалното възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“:

„Отнасям се доста скептично към тази атомна електроцентрала, както и към турската. Ядрената енергия ще се конкурира с руския газ и не разбирам защо сами трябва да си създаваме конкуренцията на собствената си продукция. Въпреки това Турция иска да има атомна централа, България също иска проектът „Белене“ да се осъществи. Мисля, че минусите са повече от плюсовете, но не изключвам това да е някакво допълнение към нашия енергиен дневен ред. Доколкото няма „Южен поток“, а перспективите пред „Българския поток“ са доста мъгляви, големият въпрос е дали Русия ще се съгласи да реанимира този проект. Защото той, разбира се, е нужен повече на България, отколкото на Русия“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg