EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската икономика към 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската икономика към 2020

mail18:10 | 03.07.2017прегледи 2224 коментарикоментари 0


В проектобюджета на Русия за периода до 2020 г. не са заложени никакви сериозни преобразования, пише руският вестник "Ведомости", цитиран от БТА.

Кабинетът е обсъдил пенсионна реформа, данъчна маневра, техники за проектно финансиране и други промени, но в крайна сметка не ги е приел. Такива мерки ще са непопулярни в навечерието на руските президентски избори догодина, обясняват експерти на вестника и дават пример с "очевидно назрялата нужда" от вдигане на пенсионната възраст.

Сред ключовите промени е постепенното въвеждане на правило, според което бюджетните разходи не може да надхвърлят общата сума на доходите от петрол и газ, другите доходи, процентните разходи, свързани с държавния дълг, и бюджетните остатъци.

"Комерсант" изброява основните моменти в бюджета на Русия до 2020 г. Предвижда се по-специално нарастване на разходите за социалната сфера при намалени разходи за отбрана и за националната икономика, свиване на разходите главно за държавни програми, по-нататъшно финансиране на тазгодишните антикризисни програми. Така финансовото министерство смята да постигне практически балансиран бюджет, с под 1 процент дефицит, още през 2019 г. и от същата година да увеличава държавните разходи според ръста на доходите.

Според експерти на "РБК" обаче 2020 г. е далечен ориентир и днешните планове "не бива да се смятат за вектор на бюджетната политика". Тази политика всъщност ще бъде разработена от президента, който ще бъде избран догодина, и новият бюджет ще се готви въз основа на новите условия.

"Явно 2020 г. ще изглежда съвсем различно от сегашните ни представи", резюмира наблюдателят Александър Дерюгин.

Разходите за "дигитална революция" в Русия може да стигнат 185 трилиона рубли (към 3,1 трилиона долара) или близо 30 на сто от БВП годишно. Това се казва в програма на руския Център за стратегически разработки (ЦСР) за преход към цифрова икономика в Русия, пише "Комерсант".

Изданието цитира "централната и най-оригинална" част от този план за стопански реформи, чието форсирано въвеждане се очертава според авторите през 201802020 г. Планира се например преобразуване на държавни компании, нови държавни програми, реформа на Руската академия на науките и на университетската среда.

За да стартира "дигиталната революция", ще потрябват според ЦСР нови укази на президента, наподобяващи "майските укази" на Владимир Путин от 2012 г. Докладът дава според всекидневника "една от най-разумните оценки за средносрочните перспективи на руската икономика в светлината на усилията, предприемани от водещите икономики в света (САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Южна Корея) в рамките на "четвъртата индустриална революция". Основната идея е, че високата централизация на икономиката в Русия, силното държавно присъствие в нея и донякъде ефективната "властова вертикала" в страната създават не само проблеми, но и възможности.

Програмата впрочем се дефинира като "революция" и това ясно сочи"предполагаемия характер на потенциалната съпротива срещу осъществяването й", се казва в статията. Руското вътрешно министерство е подготвило Концепция за миграционната политика до 2020 г., която предвижда пренасочване на миграционните потоци към Далечния изток и региона около езеро Байкал.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg