EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската версия:От есента стартира АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската версия:От есента стартира АЕЦ Белене

mail16:03 | 20.02.2010прегледи 895 коментарикоментари 1


Русия и България са се разбрали да започнат работата по проекта за АЕЦ Белене още през есента, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза това пред журналисти в Москва след завръщането си от работно посещение в България, по време на което въпросът беше обсъден с българския министър на икономиката и енергетика Трайчо Трайков.
Сергей Шматко добави, че са били обсъдени редица условия за започване на работа, на първо място готовността на Русия да окаже финансова помощ за проекта в периода, докато се търси стратегически инвеститор. По негова оценка за това са необходими година и половина - две.
На този етап между Русия и България няма никакво неразбирателство в това отношение, има единодушно разбиране за това как трябва да се действа по-нататък, посочи Шматко. Той допълни, че е постигнато съгласие до края на март да приключи процедурата по изработка на окончателните предложения, за да се пристъпи към работа, припомняйки, че голяма част от оборудването ще бъде доставено от френски и германски компании.
Русия ще финансира строежа на АЕЦ Белене чрез специално създадена проектна компания и е готова за две години да инвестира 1,9 милиарда евро, отбелязва ИТАР-ТАСС. Руската страна е готова през 2010 година да отпусне за проекта 400 милиона евро, а през 2011 година - още 1,5 милиарда евро. Русия очаква тези инвестиции да й бъдат върнати от бъдещия инвеститор в проекта, като България очаква да се споразумее с германската компания RWE, която преди това се отказа от участие във финансирането.
Проблемите с реализацията  на проекта възникнаха в България във  връзка с финансовата криза на фона на смяната на правителството и се изостриха през есента на 2009 година, когато инвеститорът RWE, претендиращ за 49 процента от капитала на АЕЦ Белене, се отказа от участие, посочва ИТАР-ТАСС. Българското правителство първоначално възнамеряваше да си запази контролния пакет, но днес вече властите в страната са готови да бъде намален държавният дял и се надяват да привлекат нови инвеститори.
Предстои и оценка на съществуващия принос на България в АЕЦ Белене, за да бъде определен делът на страната в проектната компания. По-рано българският министър Трайчо Трайков посочи сумата от около 1 милиард евро инвестиции, вложени включително в подготовката на площадката и заплащане на предишния консултант.
България ще представи модел за финансиране на Бургас-Александруполис след провеждането на успешна екологична експертиза, заяви Шматко след завръщането си в Москва. Той посочи, че София е решила да предаде управлението на този проект на министерството на финансите.БТА

 


 


 
Коментари
 
Анонимен - 21-02-2010 г. 11:14:07

Това е доста интересно

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg