EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Руска медия:Газпром се предаде на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руска медия:Газпром се предаде на България

mail12:15 | 01.11.2013прегледи 940 коментарикоментари 0


"Газпром" официално започна да строи сухопътната част от газопровода "Южен поток", и то на най-проблемната отсечка - българската. За целта се наложи монополистът да свали цената на газа за България и да склони на сериозни отстъпки в условията по заема, предоставен на БЕХ, пише руският в. "Комерсант" в статия, озаглавена "Газпром" се предаде на България".
Нещо повече, в споразумението с България бе записано, че до "Южен поток" ще се допускат и други доставчици, за което настоява ЕС и което "Газпром" още не е правил за нито един свой проект, изтъква изданието.
При все това с оглед изострянето на отношенията между Русия и Украйна успехът на "Южен поток", заобикалящ украинската територия, се очертава като още по-значим, подчертава "Комерсант".
Началото на строежа бе обявено вчера официално в София от председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер. Официалният старт бе даден от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сградата на правителството. Междувременно бе направена символична първа заварка на тръби в българската част на трасето.
По думите на Алексей Милер цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа", отбелязва "Комерсант". "Газпром" не коментира официалното съобщение на българското правителство, че страните са подписали протокол, предвиждащ тръбопроводът да бъде достъпен и за други доставчици. Въпросът дали монополистът ще издейства "Южен поток" да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС бе поставен още в началото на дейността по проекта. Иначе компанията ще бъде принудена да "запази" част от тръбата за хипотетични алтернативни доставчици, поради което тя със сигурност ще работи на загуба, твърди руският всекидневник.
Според него "Газпром" е съобщил, че "има варианти" и преговорите с Брюксел продължават. "Правилата на третия енергиен пакет предвиждат половината мощности от "Южен поток" да се продават на търг, тъй че "Газпром" ще се конкуира с азербайджанския консорциум "Шах-Дениз", коментира Михаил Корчемкин, шеф на компанията East European Gas Analysis. "Газпром" не крие, че основната цел на "Южен поток" с оглед стагниращото търсене на газ в Европа е да се заобиколи Украйна, пише "Комерсант". Вестникът цитира Алексей Милер: "С "Южен поток" рисковете, свързани с транзита, отпадат завинаги", и напомня, че в момента руският монополист води "ожесточени преговори" с Украйна за цената на газа, доставян там. Ако "Газпром" натовари изцяло "Южен поток" и "Северен поток", ще може да се откаже изобщо от транзита на продаваното гориво през Украйна, пояснява изданието.

По-рано обаче "Газпром" очакваше вносът на газ в Европа рязко да нарасне до 2020 г. и бе готов да използва всички транспортни мощности. Днес концернът постепенно започва да признава, че тези прогнози са били грешни, пише "Комерсант". "Засега конюнктурата ни дава възможност да направим пауза", е заявил вчера зам.-шефът на "Газпром" Валерий Голубев по повод перспективите за разширяване на наличните газопроводи.

 



 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099