EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Руска компания ще строи "Турски поток" в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руска компания ще строи "Турски поток" в България

mail13:30 | 26.02.2019прегледи 762 коментарикоментари 0


Тръбната металургична компания (TMK) на Дмитрий Пумпански, ще получи общ договор за разширяване на българската газопреносна система от Турция до Сърбия на стойност 1,4 млрд.евро, са съобщили на руското издание РБК два източника, запознати с условията на проекта.
Формално, търгът все още не е приключил, но „проектът трябва да се осъществи с ускорени темпове, особено след като в Сърбия изграждането на газопровод от границата с България до границата с Унгария работата вече е в разгара си”, обясни един от източниците. Според него, ТМК ще осигури проекта с тръби и вече договаря контракт за строителни работи с австрийската Strabag, която обаче не е потвърдила това.
Представител на ТМК заяви пред РБК, че в момента компанията не участва в строителния проект на българския участък на Турски поток, но обмисля възможността за участие в търга на "Булгартрансгаз" (български оператор на газопреносна мрежа, клиент на проекта за разширяване на газопровода) и очаква решение за неговото подновяване. От "Булгартрансгаз" не са отговорили на въпросите на РБК.
Българският газопровод с дължина 474 км е продължение на Турски поток с капацитет 31,5 млрд. Куб. Метра. м на година, който трябва да бъде пуснат в края на 2019 г. и се състои от две части. Едната ще снабдява Турция с газ, а втората ще доставя газ за Европа (3,75 милиарда кубически метра до Баумгартен, Австрия) през България (3,5 милиарда кубически метра ще останат в страната), Сърбия (2,5 милиарда кубически метра). м) и Унгария (6 млрд. куб. м).

През ноември 2018 г. „Газпром“ завърши офшорната част на Турски поток - церемонията по приключване на строителството се проведе с участието на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Изпълнителят за изграждането на тази част от „Турски поток” с дължина 900 км, която минава от Анапа до турското крайбрежие на Черно море на 100 км западно от Истанбул, е швейцарският Allseas.

Както съобщава РБК, "Газпром" привлече собствения си изпълнител "Газстройпром" за изграждане на газопровод на територията на Сърбия. Договорът още не е сключен там, но работата започна. Клиентът на строителството е Газтранс, съвместно предприятие на Газпром (51%) и Сербиягаз (49%).
В България, според източници на РБК, Газпром избра друга схема на работа и привлече ТМК като изпълнител, за да намали политическите рискове. През 2014 г. София замрази строителството на друг проект на "Газпром" - "Южен поток", поради факта, че Европейската комисия обвини руска компания в нарушаване на правилата на Третия енергиен пакет на ЕС. Според тези правила едно дружество не може едновременно да притежава газопровод и да изпомпва през него газ. В резултат на това Русия трябваше да се откаже от проекта и да понесе 800 милиона евро загуби.

 Газпром засега се дистанцира от газопровода в България (не обявява продължаването на Турски поток през тази страна, въпреки че търгът за резервиране на капацитет вече е изтекъл), за да не предизвиква политически натиск. „Веднага след обявяването на маршрута на газопровода, същото ще се случи и с него, както с Nord Stream 2, който непрекъснато е критикуван от САЩ. Германия може да издържи на натиска, но България има по-малко ресурси ”, посочва експерт.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4112