EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия:Поскъпване на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия:Поскъпване на храните

mail13:40 | 11.08.2015прегледи 1349 коментарикоментари 0


За първите шест месеца на годината цените на много храни в Русия са се повишили. Според руското издание „РБК дейли” най-много са поскъпнали сушените плодове (с 40 на сто), месото - с 29%, плодовете - с 27%, рибата и морските дарове - с 25%, зеленчуците - с 23%, и сирената - с близо 20%. Честотата на покупка на месо и плодове е намаляла с 5%, а на зеленчуци – с 6%.
Държавите, които обещаха да компенсират вноса на хранителни стоки в Русия, който намаля заради ответното ембарго на Москва към ЕС, като Бразилия, Турция, Китай, Еквадор, Нова Зеландия и др., не само не увеличиха, а напротив - свиха доставките си за Русия, пише "РБК дейли". Общият обем на доставките за руския пазар за първите 5 месеца на годината остава на практика същият, както и през януари-май 2014 г. - 564 хил. тона срещу 560 хил. тона, се казва в материала.

Според вестника, който се позовава на представители на бизнеса, хранителното ембарго и последвалата девалвация на рублата са принудили руснаците да променят потребителските си нагласи. Най-много намалява потреблението на риба и морски продукти - с 21%, отбелязва изданието. Например замразената риба от 86 рубли за кг е поскъпнала на 150 рубли.
Ембаргото обаче е причина за не повече от една четвърт от поскъпването на храните в Русия, смятат интервюираните от "РБК дейли". Скокът в цените се дължи според тях най-вече на девалвиралата рубла и спада в доходите на населението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg