EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия:Авто продажбите втора ръка с ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия:Авто продажбите втора ръка с ръст

mail11:38 | 22.02.2023прегледи 1373 коментарикоментари 0


Продажбите на нови автомобили намаляват с повече от 50 на сто в Русия през миналата година на фона на санкциите, наложени от западните страни на Москва заради руската военна инвазия в Украйна, предаде Ройтерс. 

Броят на новите коли, продадени в Русия през миналата година, намалява с 58,8 на сто. За нови автомобили са похарчени 1,5 трилиона рубли (18,946 милиарда евро), с 52 на сто по-малко спрямо предходния период.

Производството на автомобили в страната се срива до най-ниското си равнище от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Редица западни автомобилостроителни корпорации спряха производствената си дейност в Русия и продадоха руските си заводи.

Автомобилният пазар в Русия през 2022 г. се характеризира с рязък спад на производството, повишаване на цените и насочване на много от купувачите към по-евтини употребявани коли, отбелязва Ройтерс. 

Продажбите на автомобили втора ръка се увеличават с 14 на сто в Русия през миналата година и съставляват три четвърти от всички коли, които са продадени в страната, по данни на консултантската компания "Аутостат" (Autostat). 

"Парите се насочиха към пазара на автомобилите втора употреба и цените им скочиха. Новите коли от премиум сегмента почти не се купуват", споделя главният изпълнителен директор на "Аутостат" Сергей Удалов.

Антон, който работи в голяма руска компания, през декември си е купил употребяван автомобил "Шкода", тъй като предпочита западните коли пред руските и китайските, пише Ройтерс. "Шкода Ауто" (Škoda Auto) е подразделение на германския концерн "Фолксваген груп" (Volkswagen Group).

Шкодата на Антон му е струвала 2,5 милиона рубли (31 603 евро), с около 1 милион рубли (1264 евро) повече, отколкото би му се наложило да даде за нея година по-рано. Тя обаче му е излязла с 1 милион рубли по-малко в сравнение с нов автомобил от същата марка и модел. 

Антон споделя пред Ройтерс, че се чувства късметлия, тъй като е успял да закупи автомобил с малък пробег, произведен от западна компания. Той отбелязва, че на руския пазар се предлагат все по-малко употребявани автомобили от този клас.

Средната цена на продадените през 2022 г. в Русия нови автомобили е била 2,33 милиона рубли (29 705 евро), а на употребяваните - 890 000 рубли (11 250 евро), по данни на "Аутостат".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg