EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: Чужди инвеститори изтеглили $36 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Чужди инвеститори изтеглили $36 млрд.

mail14:20 | 29.05.2023прегледи 931 коментарикоментари 0


Чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи през дванадесетте месеца до март 2023 г., са изтеглили около 36 милиарда долара от страната. Това съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от анализ на Руската централна банка (РЦБ) и цитирана от Ройтерс.

Десетки от най-големите компании в света напуснаха или намалиха операциите си в Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата седмица централната банка на Русия омаловажи въздействието на напускането на чуждестранни компании, като информира, че около 200 сделки за продажба са били завършени през периода март 2022 - март 2023 г., като едва 20 процента от тях са включвали продажба на активи на стойност над 100 милиона долара.

Междувременно американската корпорация "Ти Джей Екс Къмпанис" (TJX Companies) е продала своя дял в руския търговец на дребно "Фамилия Трейдинг" (Familia Trading), пише вестник "Комерсант", цитирайки финансови отчети на компанията.

Информация кой е придобил дела на американската компания не се разкрива, а "Ти Джей Екс Къмпанис" не са се отзовали за запитване за коментар от руската медия.

Преди година американското дружество обяви, че планира да напусне руския си бизнес. Тогава компанията бе готова да отпише дела си в размер на 218 милиона долара.

Въпреки наложените от Запада санкции президентът на Русия Владимир Путин е изразил оптимизъм за икономическите перспективи пред страната на днешната среща с представители на бизнеса, съобщи ДПА.

"Убеден съм, че Русия я очаква добро бъдеще", каза Путин на среща с представители на бизнес асоциацията "Деловая Россия", предавана по телевизията.

Путин отбеляза, че има някои икономически проблеми, които трябва да бъдат преодолени, но веригите за доставки постепенно се завръщат към нормалното си функциониране. 

"Това е удивително. Дори за мен", каза Путин.

Суровите санкции и оттеглянето на много западни компании от руския пазар след мащабната военна инвазия в Украйна през февруари 2022 година доведоха до свиване на икономиката на страната. 

Путин обаче твърди, че оттеглянето на западни компании е "късмет на фона на нещастието", тъй като е създало нови ниши за руски производители.

Малко след началото на войната руското правителство създаде специална комисия, която да одобрява продажбата на собственост на чуждестранни инвеститори. Оттогава много западни компании са продали активите си в Русия на много по-ниска цена, отколкото е стойността им.

Путин заяви, че не иска компании, които са закрили производството си в Русия да бъдат "възнаградени с капитал" за напускането на руския пазар. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg