EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия спря петрола на Беларус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия спря петрола на Беларус

mail11:10 | 12.01.2011прегледи 433 коментарикоментари 0


Руските компании Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт от 1 януари са прекратили доставките на петрол за Беларус, съобщи руският финансов сайт К2Капитал, позовавайки се на Ройтерс, който от своя страна цитира беларуската корпорация Белнефтехим.
Причина за спирането на доставките е пореден спор за цената на суровината.
По данни на в. "Ведомости", след като Минск обяви увеличение на транзитната такса за руския петрол с 12,5 процента от 1 февруари, руската страна започнала да настоява за повишаване на цената на петрола са Беларус с 45 долара на тон. Правителството в Минск обаче не е съгласно с това и припомня, че е съгласувана нова цена с Русия.
В края на 2010 година двете страни се споразумяха, че Русия ще доставя петрол в Беларус без мита. В замяна Миск обеща да внася в руския бюджет всички постъпления от митата за износ на петролни продукти от руски суровини.
В момента беларуските нефтопреработвателни предприятия са осигурени със суровини, но очакват възобновяване на руските доставки още през януари.
Заради многобройни спорове за цената на петрола за Беларус Русия през 2010 година загуби монопола върху доставките за тази страна, отстъпвайки част от пазара на Венецуела.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg