EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия енергийно враждебна към Беларус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия енергийно враждебна към Беларус

mail10:40 | 27.12.2010прегледи 588 коментарикоментари 0


По-малко от седмица преди Нова година Беларус продължава да настоява да получи от Русия отстъпка от цената на газа за 2011 година, предаде Reuters.
Премиерите на двете страни Сергей Сидорски и Владимир Путин обсъдиха днес в телефонен разговор изпълнението на договора за газовите доставки, съобщи руският правителствен говорител Дмитрий Песков. Всяка година двете съседни страни внасят промени в 5-годишния газов договор, който изтича в края на 2011 година.
Разговорът се е състоял по инициатива на беларуската страна, уточнява ИТАР-ТАСС.Газпром няма да намалява цените на газа за Беларус през 2011 година, но ще ги намали с 15 на сто през 2012 година по силата на новия договор, е заявил вицепрезидентът на руската газова компания, цитиран от Ройтерс. Сегашният договор, подписан през 2006 година, предвижда Минск да плаща за газа по европейски цени, но Беларус се надява, че създаване на свободна търговска зона между двете страни ще улесни намаляването на цената.През пролетта спор за изплащането на газа и за цените между Москва и Минск доведе до спиране на руските газови доставки за Беларус, припомня Reuters. Газпром обаче твърди, че няма опасност от прекъсване на доставките тази зима.

 


Тагове: Беларус, газ, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg