EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия спира скока на цените на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия спира скока на цените на петрола

mail16:50 | 24.02.2011прегледи 988 коментарикоментари 0


Русия не е заинтересована от скока на цените на петрола и е готова да вземе мерки срещу това заедно с партньорите си, заяви в Брюксел руският премиер Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Покачването на цените на петрола е сериозна заплаха за икономическия растеж в света, изтъкна Путин, цитиран от Франс прес. Той отбеляза, че Русия не иска такова поскъпване на петрола и че руската икономика ще бъде засегната от това като другите страни. "Не бива да се оставят цените да нарастват така рязко", подчерта Владимир Путин.
Безредиците в Северна Африка правят сигурността на руските газови доставки за Европа по-важни от всякога продължи руският министър-председател, цитиран от Ройтерс. Според него обаче правилата на Европейския съюз за управление на собствеността на газопроводите означават "конфискация" на собственост, което може да доведе до увеличение на цената на енергията за потребителите.
В момента няма никакви условия за реализация на руско-италиански проекти на либийския пазар, каза още Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Москва очаква от Европейския съюз дължимото внимание към своите инициативи в сферата на енергийното сътрудничество и се надява, че тези и други двустранни въпроси ще се решават в дух на доверие и взаимно уважение. Това каза руският премиер пред журналисти след пленарно заседание на руското правителство и Европейската комисия с участието на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.
Путин подчерта, че системата от нормативни актове в сферата на енергетиката трябва да бъде универсална и равноправна, да има действащи механизми и да предвижда процедура за преодоляване на възможни извънредни ситуации.
Тези и други фактори са залегнали в предлаганата от Русия пътна карта за енергийно сътрудничество с ЕС до 2025 година, както и в проекта за конвенция за осигуряване на международната енергийна сигурност. "Надяваме се партньорите ни да се отнесат с дължимото внимание към нашите предложения", допълни руският премиер.
Руското правителство изрази пред ЕК загриженост по редица параметри от т. нар. трети енергиен пакет на ЕС, продължи Владимир Путин на съвместна пресконференция с Барозу. Той определи енергетиката като един от приоритетите на сътрудничеството с ЕС и изтъкна, че Москва е заинтересована от ефективни и справедливи условия за работа на пазара на всички участници.
Руският министър-председател посочи, че новото базово споразумение Русия-ЕС трябва да има рамков характер, а определянето на принципите на сътрудничеството по отрасли да бъде заложено в съответстващи отделни документи.
В момента между Русия и ЕС действа старото споразумение, припомни Путин, като отбеляза, че ако се приеме ново споразумение, то трябва да бъде добре изработено. Според него влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО) ще ускори влизането в действие на ново базово споразумение с ЕС.
Владимир Путин изрази надежда, че скоро ще бъде получено разрешение от германския регулатор за прокарването на газ през газопровода Северен поток.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg