EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпият петрол спира излизането от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпият петрол спира излизането от кризата

mail11:00 | 24.02.2011прегледи 428 коментарикоментари 0


Относителното спокойствие, с което финансовите пазари посрещнаха събитията в Египет и Тунис, отстъпи място на тревогата, обхванала инвеститорите заради дестабилизацията в Либия, пише в електронното си издание на в. "Уолстрийт джърнъл", коментирайки рязкото поскъпване на петрола. Вчера котировките на американския петрол превишиха за първи път от 2008 година символичния праг от 100 долара за барел.
"Според експерти повишението на цените на енергоносителите е най-голямата заплаха за очерталото се излизане на световната икономика от кризата, тъй като се увеличава себестойността на хранителните и другите продукти, а това спира растежа на потреблението на всякакви стоки и услуги - от битовите уреди до развлеченията. Именно поради това пазарите са на ръба на нервен срив", посочва експерт от банка UBS, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".
Икономистите все още не са наясно дали сегашният скок на цените на петрола е временен или бележи само началото на по-продължителен растеж на котировките на черното злато. Експертите, анкетирани от "Уолстрийт джърнъл", очакват, че при равнище на петролните котировки от 127 долара за барел те ще започнат истински да възпрепятстват икономическия растеж. Междувременно на финансовите пазари нарастват опасенията, че размириците в Либия могат да излязат извън нейните граници и да обхванат целия Близък изток, където се намират 57 на сто от световните запаси на петрол и на който се падат 30 процента от добива му.
Редица анализатори са склонни да обяснят сегашното поскъпване на петрола с опасенията, че "дългият период на нестабилност в Близкия изток тепърва започва", отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС. Историята сочи, че политическите сътресения в Близкия изток винаги са водили до повишаване на цената на петрола. Вълната на иранската революция през 1979 година бе причина цената на петрола да скочи до рекордните за онова време 39,50 долара за барел. В навечерието на първата война в Персийския залив през 1990 година котировките на черното злато се повишиха с 30 на сто, а след това отново рязко скочиха след нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 година. Експерти обръщат внимание, че вчерашното поскъпване на петрола е най-голямото в доларово изражение от 2008 година, когато котировките му достигнаха почти 150 долара за барел, припомня ИТАР-ТАСС.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg