EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия спести $4 млрд. заради ембаргото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия спести $4 млрд. заради ембаргото

mail13:35 | 21.02.2017прегледи 726 коментарикоментари 1


Русия е спестила 4 млрд. щатски долара от внос на агростоки от 2014 г. насам, когато влезе в сила ембаргото върху вноса на земеделски стоки от Запада. Това показват данните на руското министерство на земеделието. „Това наричаме ние вносна субсидия: когато местното производство на земеделски стоки замества продукти, които преди сме внасяли.“, заяви държавният секретар на страната, предава freshplaza.com.

Разходите за внос на агропродукция в страната от началото на ембаргото през 2014 г. досега паднаха от 6 млрд.долара  преди него до 2 млрд. долара. Очаква се развитие на производството на плодове и зеленчуци заради новопостроените оранжерии и създадените градини. През идните 5 години площите, на които се планира да се построят оранжерии в страната ще се увеличат пет пъти до почти 2 000 ха.

Загубите на Италия в следствие на руското ембарго се оценяват на $4 млрд. и около 80 000 работни места. През 2013 г. страната бе вторият по големина в Европа износител на агростоки за Русия. Допълнителен натиск върху икономиката на страната оказаха и девалвацията на рублата и ниската цена на петрола.

Износът на плодове и зеленчуци от Турция се увеличи след влизането в сила на ембаргото. Регионите Анталия, Бурдур и Испарта започнаха годината със силен износ на стойност $130 млн. през януари. Увеличението е с 30% спрямо същия месец на предходната година. Русия все още не допуска на своя пазар култури като броколи, ябълки, праскови, ягоди, домати, лук и краставици. Този ръст обаче не може да се обясни единствено с отварянето на руската граница. На други пазари за износ също има развитие. Турските търговски оператори са се съсредоточили върху възможностите за участие на европейския и близкоизточния пазар.

Търговията между Иран и Русия се разраства в следствие на търговския бойкот. През последната година тя се увеличи с 80%. Иран вече изнася плодове и зеленчуци за Русия заради така наречения „зелен коридор“, който улеснява търговията. Страната също така инвестира в износа на продукти от секторите, за които Русия е наложила ембарго за стоките от Запада./Агрозона


 
Коментари
 
БСП=ДПС=Евророма - 21-02-2017 г. 13:49:20

Така и аз. Като не ям една седмица, спестявам 100 лева...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg