EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия, САЩ и Кр. Георгиева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия, САЩ и Кр. Георгиева

mail17:15 | 04.10.2016прегледи 1410 коментарикоментари 0


Кандидатът на България за така желания пост на генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева обеща вчера да направи така, че гласът
на доброто да се чува по-силно, предаде Франс прес.
Европейски комисар за бюджета и бивш вицепрезидент на Световната банка, Георгиева отговаряше два часа на въпросите на членовете на Общото събрание на световната организация.
"Нашият проблем в света днес е, че доброто е дискретно. Омразата е много шумна. Можем да я чуем навсякъде", каза Георгиева.
"Ако бъда избрана за генерален секретар (на ООН), моята задача ще бъде да направя така, че гласът на доброто да се чува по-силно", обеща тя.
В сряда България смени своя кандидат за поста, като подкрепи 63-годишната Георгиева в ущърб на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посочва Франс прес.
Агенцията припомня, че претендентите в надпреварата са общо 10. Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е фаворит да наследи Бан Ки-мун през януари, отбелязва Франс прес.
Кристалина Георгиева също така изтъкна своя опит в Световната банка и Европейската комисия, предаде АФП.
Войната в Сирия, която навлезе в шестата си година, доказва колко е важна превенцията на конфликтите, заяви Георгиева. "Не успяхме да забележим предупредителните знаци колко страшен ще стане (този конфликт)", изрази съжаление тя.
Що се отнася до бежанската криза, Кристалина Георгиева каза, че приемането на тези хора е било "не само морален дълг, но и в интерес на всички нас", посочва АФП.
Георгиева използва най-тежки думи във връзка с епидемията от холера в Хаити, като осъди, по думите й, закъснението, с което ООН е признала проблема, предизвикан от нейни "сини каски". Това доведе до смъртни случаи и ненужни страдания, изрази съжаление тя.
В същото време Георгиева приветства работата на Бан Ки-мун в отговор на тази епидемия, припомняйки, че ООН е изплатила няколко милиона долара на жертвите.
Надпреварата за нов генерален секретар на световната организация ще навлезе в сряда в нова фаза, припомня Франс прес. Петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето, ще гласуват с цветни бюлетини. Така те ще дадат на кандидатите да разберат дали има риск да бъдат блокирани.

Русия би искала следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа и да бъде жена. Това заяви руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.
"Позицията на Русия бе праволинейна и много ясна. Наистина смятаме, че дойде реда на Източна Европа... Много бихме искали да видим (на поста генерален секретар на ООН) жена, но си правим по-малко пиар от някои други страни, които заявиха на висок глас, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже. Ние не правим това", каза Чуркин на пресконференция по случай началото на руското ротационно председателство на Съвета за сигурност на световната организация.
Руският постоянен представител в ООН призна, че страната му предпочита някои кандидати пред други, но не разкри имена. "Имаме пристрастия, но процесът на гласуване е таен", отбеляза той.
Чуркин припомни, че следващият кръг от гласуването в Съвета за сигурност ще се състои в сряда. Тогава постоянните и непостоянните членове на съвета за първи път ще използват бюлетини с различен цвят.
"Това означава, че хората ще видят как ще гласуват постоянните членове на Съвета за сигурност (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция), има ли вероятност те да използват правото си на вето или не по отношение на този или онзи кандидат", обясни Чуркин.
Руският постоянен представител в ООН предположи, че няколко дни по-късно съветът ще може да пристъпи към първото официално гласуване по въпроса. "Тогава ще стане ясно имаме ли кандидат, който сме готови да препоръчаме на Общото събрание (на световната организация), близо ли сме до това или е необходимо да започнем всичко отначало", отбеляза той.
Чуркин изрази надежда следващият генерален секретар на ООН да бъде избран още през октомври, предаде Асошиейтед прес.
Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец.

Американското правителство отказва да съобщи кого от кандидатите за нов генерален секретар на ООН предпочита и как се отнася към решението на България да замени предложената по-рано от нея за поста Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, предаде ТАСС. "Няма да огласяваме предварително позицията на САЩ относно избора на следващия генерален секретар (на световната организация). Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност", заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент.
Той посочи, че според Съединените щати следващият генерален секретар на ООН трябва да има "признати управленски и лидерски умения, доказана привързаност към културата на прозрачност, справедливост и подотчетност, етичните принципи, а също така и разбиране на основополагащите принципи на Обединените нации, включително правата на човека, и привързаност към тях".

Между временно три правителства от Европа това на Унгария, Полша и Латвия обявиха с писма до българското правителство, че подкрепят кандидатурата на Кресталина Георгиева. Словенският външен министър Карл Ерявец изрази неодобрението си относно публичната подкрепа на посланика на ЕС в САЩ Дейвид О‘Съливън за кандидатурата на българката Кристалина Георгиева за приемник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде агенция STA. Министър Ерявец подчерта, че петима кандидати за поста са от ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg