EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия разделя, за да владее Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия разделя, за да владее Европа

mail16:03 | 02.06.2009прегледи 664 коментарикоментари 0


the_wallТвърде малко въпроси предизвикват толкова страсти и гняв в иначе стерилната политика на ЕС, колкото темата за енергийната мощ на Русия. През изминалата година на срещите на върха в ЕС бе отделено повече внимание на тревогите заради големия източен съсед, отколкото на всички други европейски въпроси взети заедно, пише в. WSJ в европейското си издание.
Стратегията на Русия е да направи Европа зависима от нейните енергоизточници и да контролира енергийния износ на съседите си. ЕС е парализиран пред визията на Русия за интегриране на региона под собствения си енергиен чадър и своята зона на сигурност, пише вестникът.
Стратегията на Европа беше да направи Русия зависима от европейските пазари и инвеститори, но тя не можеше да успее, защото ЕС управлява един разпокъсан, национализиран и олигархичен енергиен пазар. Това позволи на Русия да разиграе класическата тактика на "разделяй и владей" срещу Европа, която ще стане все по-зависима от доставките на руски природен газ. line1
Всяка промяна в подхода на Европа към Русия и дългосрочната й способност да внедри Русия в една почиваща на правила световна икономика трябва да започнат от енергийната политика, коментира вестникът.
Ускоряването на плановете на ЕС за изграждане на единен енергиен пазар ще има много ползи. Ще насърчи повече надпревара между енергийните доставчици, при което ще бъдат намалени цените за потребителите и ще подхрани инвестициите в европейски енергийни мрежи. То ще помогне и за смекчаване на последиците за повечето източноевропейски страни, когато основни енергийни износители за Европа спират кранчето - практика, която за жалост не е монопол на Кремъл.
Европа ще може по-добре да компенсира енергийни режими или режими на тока в страни като България или Унгария следващия път, когато Украйна или Русия ограничи газовите доставки  за региона. Нещо повече - това ще даде на Европа по-голяма пазарна мощ в борбата с антиконкурентното
поведение на руски енергийни компании като "Газпром", изтъква "Уолстрийт джърнъл".
Друга, още по-добра стратегия ще е да се използват съществуващите ангажименти на Русия като страна, подписала Европейската енергийна харта, за да бъде накарана да спазва международните правила. Не е изненадващо, че Русия недолюбва Европейската енергийна харта, защото това е едно от малкото
международни споразумения, които могат да озаптят енергийните й игри. Москва твърди, и то с основание, че е подписала хартата,
но не я е ратифицирала. Тя също така твърди, обаче без основание, че поради това не е обвързана от споразумението.
Когато подписа Европейската енергийна харта, Русия се съгласи да прилага правилата й още преди ратификацията й, подчертава изданието.
Европа не може да действа като регионална свръхсила, когато няма обща търговска политика по въпроса, който е от най-голямо значение за източните й съседи. Постоянните кризисни срещи на върха заради Русия може и да осигуряват възбудени заглавия на първа страница. Европа обаче работи най-добре, когато е скучна, например когато неуморно се труди над единния си пазар.
Създаването на такъв пазар в енергийната област би накарало Москва да обърне внимание, завършва статията в европейското издание на "Уолстрийт джърнъл".
БТА



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg