EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия през 2019 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия през 2019 година

mail07:05 | 15.01.2019прегледи 999 коментарикоментари 0


Навлизането на Русия в 2019 г. бе съпроводено далеч не с празнични фойерверки, а с искания за оставка на правителството и на премиера Дмитрий Медведев. Под такива лозунги се състояха митинги и протести в много руски градове - Москва, Санкт Петербург, Симферопол, Курск, Пенза, Владимир . . .

Работа - за рубла, олелия - за сто

2019 г. донесе на хората в Русия цял куп крайно непопулярни реформи, много от които изобщо не се афишират. Безспорно всеки жител на федерацията е съвсем наясно с пенсионната реформа, вдигането на ДДС или новия данък за самонаетите лица.

Твърде оживени дебати се развиха около "боклучената" реформа; малцина граждани впрочем знаят за какво става въпрос, но всеки е готов да обясни, че за извозване и утилизация на боклука вече ще ни бъркат къде по-дълбоко в джоба.

Отгоре на това от първи януари поскъпнаха комуналните услуги. Същевременно се вдигнаха акцизите върху цигарите и горивата, покрай тях и минималната цена на алкохола. Инфлацията и поскъпналите услуги тутакси ще "изядат" обещаната от президента и правителството добавка към пенсиите от хиляда рубли (всъщност за повечето неработещи пенсионери тя ще е най-много 550-800 рубли*).

Малцина обаче ще си спомнят, че от първи януари в Данъчния кодекс има нов член 254 - за нов данък върху допълнителния доход от нефтодобива. Очаква се това да намали цените по бензиностанциите в Русия. Но както юначното ни правителство доказа неведнъж, сметките му не заслужават доверие.

Също от 1 януари всички частни медицински заведения са длъжни да пращат данни за дейността си в Единната държавна информационна система за здравеопазването. Здравното министерство се мотивира с нуждата да засили контрола върху "частниците". За пациента обаче това означава само едно: чакай вдигане на цените - нали клиниките трябва да се охарчат за оборудване и да наемат Ай Ти персонал.

Промените засягат и трудовия пазар - по-строги станаха изискванията за набиране на работна ръка от чужбина. Като знаем, че от първи януари порасна и минималната заплата в Русия (на цели 11 280 рубли), може само да се поклоним пред министрите, загдето стимулират заетостта!

Нарастват и социалните помощи: с 46,8 рубли - за гледане на дете (до година и половина), с 88 рубли - за дете-инвалид, с 97 рубли - за жителите на Ленинград по време на блокадата с 123 рубли - за пълнолетен инвалид първа група . . . Един вид трохи от господарската маса.

Всички тези дребни реформи (и всъщност дреболии) изобщо не компенсират огромния негативен ефект от пенсионната или от вдигането на ДДС. "Свободная пресса" помоли експерти-икономисти да оценят дейността на руското правителство начело с Дмитрий Медведев.

Резултатите от дейността на кабинета са противоречиви

Наталия Милчакова, заместник-директор на аналитичния департамент във финансова компания:

- Ако говорим за проектите, осъществени от правителството през изминали години, има и успехи. Но има и проекти с прекалено скромен резултат, за да говорим за успехи, най-вече в социалната сфера: здравеопазването и образованието.

Успешен излезе проектът във връзка с майчиния капитал**, той наистина спомогна да бъдат решени много демографски проблеми.

Селското стопанство само по себе си е крайно важен национален проект. В този отрасъл влагат средства и държавата, и частни инвеститори. Русия зае първото място в света по износ на зърно, може изцяло да покрива нуждите си от месо, мляко, млечни продукти, а вече се създават и всички условия за развитие на риболова и рибната промишленост.

Успоредно с успехите в селското стопанство обаче големите агрохолдинги монополизират редица сегменти от пазара, избутват оттам малките и средни предприятия. Това на свой ред води до стагнация в редица подотрасли от хранителната промишленост, забавя темпото на растежа в селското стопанство.

В опазването на околната среда и екологията също постигнахме много - успяхме примерно да опазим горския си фонд, рибните ресурси. Това бе отбелязано дори в доклада на Световния фонд за дивата природа - той посочва, че сред великите сили единствено в Русия биоресурсите не намаляват, а нарастват.

Въпреки шумните екологични скандали от последните години обаче в Русия още не сме се научили да утилизираме твърдите битови отпадъци, вместо да ги изгаряме - да ги преработваме и използваме, например, за добив на електроенергия.

Предстоящите години ще са още по-тежки

Виталий Манжос, старши риск-мениджър в инвестиционна компания:

- Многобройните непопулярни мерки се предприемат от държавата в контекста на голям бюджетен излишък. Това според мен е твърде неприятен факт, който ще има сериозни последици. Държавата открито и демонстративно престава да бъде социална в момент, когато няма остра нужда от това. И с тези действия преобръща останалата от съветски времена социална парадигма, според която държавата съществуваше за благото на човека. Сега човек волно или неволно съществува заради държавата. Функцията му до голяма степен е да пълни бюджета чрез преките данъци върху дохода и косвените върху потреблението.

Днешна Русия не е единствената страна, на която се налага да търси нови модели за икономически растеж. Изглежда сме поели курс към изграждане на икономика с висок дял държавно участие. И някои отрасли от икономиката на страната ще бъдат подкрепяни (чети субсидирани) с цената на големи разходи за държавата.

С тази цел се създава система за свръхнормено попълване на бюджета чрез увеличаване на бремето върху населението. Висшите ешелони на властта може би схващат, че близките години ще са трудни за икономиката на страната. Затова още отсега започват политика "на затягане на коланите". 

--------------

* 1 руска рубла е равна на 0,024603 български лева по днешния курс на Централната банка в Москва (б. пр.)

** Форма на държавна подкрепа за семейства с деца в Русия (б. пр.)

Източник:  БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101