EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: Петролната индустрия няма пари?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Петролната индустрия няма пари?

mail09:35 | 27.01.2017прегледи 648 коментарикоментари 0


Михаил Крутихин, партньор в компания RusEnergy

Ако американският Сенат потвърди нови антируски санкции (американските сенатори възнамеряват да засилят санкциите срещу Русия. Това включва забрана за инвестиции в петрола и природния газ, като санкциите може да се отнасят и до физически лица и фирми от трети страни, които са решили да инвестират в руския енергиен комплекс), но те могат да засегнат тези инвестиции, които вече са направени в руския газов сектор. А това вече е опасно.

Например, компанията British Petroleum ще бъде принудена да продаде акциите на компанията „Роснефт“, а това са около 19%. Но да се продава такъв голям дял на пазарната цена, просто не може да се случи, ще трябва да се направи голяма отстъпка. А това от своя страна ще означава колапс за капитализацията на компанията "Роснефт". Това е един от примерите.

Второ. Ако действащите проекти с чуждестранни инвестиции ще бъдат обект на нови санкции, това би означавало, че проекти на Shell в Западен Сибир, на компанията Total и дори на американската компания Exxon Mobil в Сахалин, за тях нови инвестиции няма да бъдат възможни. Това означава, че ще бъде невъзможно да се пробие нова сонда, да се изгради нов тръбопровод.

И третата, най-реалистична възможност за такива нови „санкции“. Това всъщност е забрана за всички нови проекти, което също е много сериозно. В крайна сметка, без чужди инвестиции руските компании няма да могат да работят в областта на проучването и добива на нефт. Ако такъв законопроект (за антируски санкции) се приеме, то, от една страна, правителството на Русия ще бъде лишено от възможността да разполага със своите дългосрочни облигации и всякакви други облигации на Запад. Няма от къде да вземе пари.

Един сондаж за търсене и проучване на Exxon Mobil в Карско море струва $ 650 милиона. Това затваря всички възможности за инвестиции в проучването и добива на нефт в Русия. И това ще е не само за американски компании, но и за фирмите от други страни. Японците няма да инвестират в проекти в Източен Сибир и Якутия. Това е също много сериозно.

Когато се гледа от макроикономическа гледна точка, това би означавало намаляване на руския добив на петрол. Дори и при сегашните условия се очаква, че спадът ще се наблюдава след 20-та година. Но ако се приемат такива санкции, сериозен спад на руския добив на петрол е възможен още през 2018-та година.

Сега, ако се вгледаме в мултиплициращия ефект, по принцип приходите в бюджета на

Русия от страна на индустрията, свързана с нефта и природния газ са близо до 80%. И ако сектора на нефта и природния газ изостава, да го замениш с друга конкуретна индустрия, просто нищо няма да се получи.

Мои приятели, икономисти, наскоро направиха добър преглед и анализ на глобалната енергийна индустрия до 2040 г. Те търсеха отговор на въпроса, с какво да се заменят доходите от добива на петрол в Русия в посока на износа. Те не намериха нищо. Преди 2040 г. Русия няма да бъде в състояние да замени нефт и газа с друго.

източник:CBBSS

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4208