EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия отново изнася бензин и дизел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия отново изнася бензин и дизел

mail13:40 | 13.11.2023прегледи 444 коментарикоментари 0


Производителите на горива в Русия са били информирани от правителството да се подготвят за отмяна на забраната за износ на дизел и бензин, предаде Ройтерс, като се позова на три източника от сектора.

Забраната за износ на дизел беше наложена на 21 септември, за да се ограничи покачването на цените и недостига на горива. Русия е най-големият износител на дизел по море.

Правителството облекчи частично ограниченията на 6 октомври и позволи износа на дизел по тръбопроводи, но остави в сила забраната за износ на бензин.

Министърът на енергетиката Николай Шулганов заяви вчера, че властите обмислят да вдигнат забраната за износ на някои видове бензин. Източник от петролния сектор, пожелал анонимност, съобщи, че производителите са получили съобщение от властите, че износът ще бъде разрешен от следващата седмица. От министерството засега отказват коментар по темата.

Дизелът е най-изнасяният от Русия петролен продукт - 35 милиона метрични тона през 2022 г. Близо три четвърти от този обем е бил транспортиран по тръби. Миналата година Русия е изнесла и 4,8 милиона тона бензин.

Според друга петролна компания ограниченията на износа са довели до пренасищане на вътрешния пазар. "Сега е нисък сезон, не можем да продадем толкова много на вътрешния пазар", посочват от компанията.

Властите преди време казаха, че забраната за износ ще бъде вдигната, след като вътрешният пазар се стабилизира. Анализатори очакваха това да стане след приключване на прибирането на зърнената реколта.

Преди дни вицепремиерът Александър Новак потвърди, че Русия ще продължи поне до края на декември да добива и изнася с 300 000 барела петрол по-малко от стандартните обеми.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg