EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия не знае за новия договор за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия не знае за новия договор за АЕЦ „Белене”

mail14:40 | 02.06.2011прегледи 897 коментарикоментари 0


С "Атомстройекспрот" не е говорено за написване на нов договор за троителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти Генадий Тепкян, вицепрезидент на "Атомстройекспорт", който е сред участниците в Международната ядрена конференция във Варна. Тепкян бе помолен да коментира изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора за АЕЦ "Белене", защото според консултанта HSBS, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип. Проведохме работно съвещание преди два дни с представители на консултанта по проекта - британската банка HSBS, но от тяхна страна не дойде предложение да се пише нов договор, каза Тепкян.
Договорът за АЕЦ "Белене" е изготвен въз основа на FIDIC (стандартен договор за извършване на дейност, сключен между две страни) и никакви изисквания от страна на ЕС или друга страна не могат да го променят, коментира днес Тепкян. Той посочи, че ако има предложение за промяна на този договор, то руската страна ще го разгледа и може би ще се съгласи, но досега такова не е постъпвало. Договорът вече се разглежда месец и половина и той ще се променя, докато не бъде парафиран окончателно, работи се над него и над 91 процента той е готов, каза Тепкян. Той съобщи, че от страна на HSBS е имало участници в разговорите на три работни групи по разглеждане на договора - техническа, финансова и юридическа като на всеки два дни изводите на работните групи са били обобщавани. Не е говорено обаче да се пренаписва договорът, заяви Тепкян.
По отношение на цената на АЕЦ "Белене" вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" каза, че тя също не е коментирана от българска страна. Когато започнахме да преговаряме през април тази година поставихме изискването да се даде методика за определяне на цената - или твърда цена, или плаваща, с ескалация, и каквото ни каже възложителят, това ще направим, коментира Генадий Тепкян. Той добави, че когато от българска страна е била поискана твърда цена за реализиране на проекта, то е била дадена цената от 6,3 млрд. евро, но никой повече не я е обсъдил с "Атомстройекспорт". "Ние искаме да чуем : "На нас това ни е много" и да седнем да смятаме, покажете ни грешките и ще смятаме заедно", каза Тепкян. Никой по думите му обаче не води такива разговори с руската страна.
В отговор на въпрос дали ще бъде подписано ново удължаване на договора Тепкян каза, че е безмислено да се правят само споразумения за удължаване срока на договора, защото това е излишно губене на пари. С всяка година цените порастват - колкото по-късно започнем да строим, толкова по-висока ще е цената, заяви той. Реален срок за започване на строителните дейности по централата вече не е октомври 2011 г., а март 2012 г., каза вицепрезидентът на "Атомстройекспорт". Тепкян заяви, че фирмата изпълнител губи от забавянето на проекта, но дали ще потърси обезщетение е въпрос, който занапред ще се решава от "Росатом". АЕЦ "Белене" е проект, който напълно отговаря на най-високите изисквания за безопасност, категоричен бе Тепкян.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160