EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия изнася повече суров петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия изнася повече суров петрол

mail09:35 | 13.04.2016прегледи 698 коментарикоментари 0


Бул Тренд Трейдър

Добивът на суров петрол и газ в Русия се повиши през март с 1.9% на годишна база и 0.09% на месечна, достигайки 10.912 млн. барела на ден. Това е малко над достигнатото ниво от 10.910 млн. барела през януари. На това ниво Русия са съгласни да замразят производството за период от една година.

Това е значително нарастване в износа на суров петрол - покачване с 6.2 на сто на годишна база и 3.2 на сто на месечна до 5.137 млн. барела дневно. Над 47% от продукцията е за износ и може да се увеличи още повече през април, съдейки по историческата тенденция.

Най-голямото увеличение през първото тримесечие на тази година дойде от най-големите петролни производители. На шест от най-големите петролни компании се пада 83% от добитото количество петрол. Намаляването на произвежданата продукция при Rosneft и Lukoil бе компенсирана от увеличаване на производството при Gazprom Neft, Tatneft и Bashneft.

Производството бе увеличено от по-малки компании, включително производителя на газ Novatek. Компанията стартира през декември 2015 и увеличи производството си до 70 000 барела на ден.

Добивът на течна продукция (главно газ) се повиши с 50.6% през 2015 година до около 2.12 млн. барела на ден. Компанията очаква 30% ръст на годишна база за 2016 до 2.74 млн. барела. Това предполага, че Novatek ще поддържа високо ниво на производство през настоящата година.

Компанията изнася навън голяма част от продукцията си, поради което маржовете трябва да са по-добри отколкото при газовия бизнес, където газта се продава на вътрешния пазар по регулирани цени. Novatek има значително ниво на дълг и капитал. Производството на течни горива е от решаващо значение за генерирането на парични средства.

Петролният гигант Rosneft намали добивите на петрол с 1% през миналата година до 4.116 млн. барела. През първото тримесечие на тази година.добивите намаляха още, достигайки 3.993 млн барела. Компанията обаче направи сериозни инвестиции в сондиране (ръст от около 36%), най-вече в дъщерната й компания YuganskNG.

Ръководството на Rosneft очаква, че тези инвестиции ще започнат да се изплащат с увеличаването на производството на YuganskNG в рамките на следващите 30 дни. За цялата година от Rosneft очакват добивите да се задържат на нивата от миналата година. С други думи от средата на 2016 производството трябва да върви над нивата от януари.

През 2016 година Rosneft ще трябва да изплати около 14.3 млрд. долара дълг, а също трябва да доставя петрол на Китай срещу няколко милиарда долара авансово плащане, поради което не може да си позволи да свие продукцията си.

В общи линии може да има малко реално желание сред петролните компании да видят производството си обуздано. Възможно е и да няма нужда от това. Коментар от страна на руския енергиен министър Александър Новак обяснява как това може да работи.

Според Новак обяснението за повишеното производство през март в сравнение с януари не се дължи на месечните колебания. Важно е средното дневно производство през цялата година, което не трябва да надвишава нивата от януари.

Руските власти трябва да се надяват, че петролния пазар ще започне да се възстановява до края на годината. Интересното е, че политическия фокус в Русия към срещата в Доха на 17 април е сравнително малък. Всички важни решения, както и договарянето на различни сделки се случват в президентската администрация.

Пазарите изглежда се вълнуват малко от петролното производство или от политическата ситуация в Русия и може би има голяма вероятност за постигане на споразумение за замразяване на петролните добиви. Срещата ще се проведе в Доха на 17 април. Определено ще има разочарование ако тогава не бъде постигнато споразумение.

 

 


Тагове: Русия, петрол
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165