EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и С. Арабия вдигат добива на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и С. Арабия вдигат добива на петрол

mail15:38 | 19.06.2018прегледи 1814 коментарикоментари 0


Русия и Саудитска Арабия изпълняват исканията на президента на САЩ Доналд Тръмп за намаляване на цените на петрола, пише руският вестник „Независимая газета“.

В близко време ограниченията върху добива на нефт в рамките на споразумението ОПЕК+ ще бъдат значително отслабени. А самото споразумение в скоро време ще стане безсрочно, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Президентът на Русия Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Принц Мохамед бин Салман се споразумяха за новите условия на пакта ОПЕК+. Страните-износители могат да утвърдят отслабването на ограниченията и „безсрочната“ сделка още през следващата седмица по време на срещата на представителите на ОПЕК във Виена. Подобна „вечна сделка“ може да бъде негативно възприета от инвеститорите и котировките на черното злато може да се свлекат надолу, предупреждават експерти.

„Бих искал да напомня на всички, че преди два дни, по време на срещата на престолонаследника Принц Мохамед бин Салман в Москва с президента Путин, също беше взето едно от историческите решения – да се разшири сътрудничеството между нашите страни, наречено споразумението ОПЕК+, на безсрочна основа“, заяви Новак.

Този въпрос ще се обсъжда на срещата във Виена, уточни той. „Ще обсъдим този въпрос във Виена. Те (страните по споразумението) предварително се застъпиха също за това да се продължи взаимодействието, просто е нужно да се потърси формата“, отбеляза енергийният министър.

Новак поясни, че безсрочното споразумение ОПЕК+ няма да съдържа конкретен обем на добива. „В него скоро ще бъде обезпечена всякаква възможност за взимане на решение (за промяна на параметрите на добив), ако това е нужно.“

Освен това Русия и Саудитска Арабия, в рамките на ОПЕК+ предлагат да се увеличи добива на петрол в третото тримесечие. „Предлагаме да се повиши добива на петрол в третото тримесечие на 1,5 милиона барела, а след това да видим ситуацията на пазара“, заяви Новак.

Забележително или не, но обсъждането за възможността за увеличение на добива в рамките на ОПЕК+ се случи, след като президентът Доналд Тръмп изрази гневната си реакция от високата цена на петрола. „Изглежда, че ОПЕК се върна за това. С рекордни обеми петрол навсякъде, в това число и танкери натоварени в морето, цените на нефта бяха изкуствено завишени. Това не е добре и ние няма да го приемем“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150