EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русеф: Приемаме българския бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русеф: Приемаме българския бизнес

mail10:30 | 06.10.2011прегледи 550 коментарикоментари 0


Президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. По предварителна информация Дилма Русеф ще кацне с правителствен самолет в 12 часа на летището в Горна Оряховица. С ескорт, двамата държавни глави ще бъдат откарани до крепостта "Царевец". Поради съображения за сигурност, от президентството не съобщават програмата на посещението в старата столица. Следобед Дилма Русев ще посети Габрово. В родния град на баща си тя ще се срещне с най-близките си български роднини.
Вчера президентът на Бразилия подчерта значението на регионалните организации, в които участват двете страни. "Бразилия е входът на България към МЕРКОСУР, а България – към Европейския съюз", заяви тя. Дилма Русеф смята, че тенденцията от последните години на спад на стокообмена трябва да бъде преодоляна. "Бразилия е готова да приеме българския бизнес. Страната ви има възможност да стане наш привилегирован партньор в доставката на одобрения, които са важни за развитието на нашето земеделие", каза тя. Бразилският президент смята, че двустранните търговски отношения не са на необходимото ниво и не са достигнали своя потенциал. "Трябва да използваме емоционалния характер на тази визита, за да я превърнем в конкретен икономически резултат", каза лидерът на най-голямата латиноамериканска икономика.
Русеф се спря и проблемите, които създават световната икономическа криза и по специално на дълговата криза, обхванала ЕС. "Изисква се солидарност от всички страни в ЕС. Подчертахме колко важен е ЕС за Бразилия, неговата важна роля за развитието на демокрацията в следвоенния период. Подчертахме колко важно е да се поддържа това завоевание, което представлява ЕС", заяви тя. "Бъдете сигурни Бразилия винаги ще бъде партньор и ще направи всичко тази криза да намери бърз и безболезнен изход", добави Русеф.
Президентът Георги Първанов заяви, че ние виждаме една Бразилия ангажирана със състоянието на ЕС. Той приветства тази позиция. Едновременно с това, според него, Бразилия се обръща и с лице към региона на Югоизточна Европа. "България предлага едни атрактивни условия за инвестиции за чуждия бизнес, в това число и на приятелска Бразилия. България би могла да бъде едно добро предмостие за инвестиции и разширяване на пазара" в региона, каза президентът Първанов. "Много е важно да разнообразим структурата на стокообмена. Този стокообмен, който в годините между 2005 и 2006 г. до 2007 г. скочи рязко, трикратно. Беше 400 милиона щатски долара, а сега е 100. Този стокообмен може да бъде увеличен многократно. Искрено се надявам в близките две-три години да можем да прескочим милиард долара стокообмен. Това не е непостижима граница. Напротив това е граница по силите на двете страни, особено на такава мощна икономика като Бразилия", заяви президентът Първанов.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че това, което за голяма част от света е ново и плашещо, страни като България и Бразилия вече са го минавали. Както и Бразилия се промени от една задлъжняла държава, същите драматични промени преживяхме и в България, за да бъдем днес членове на ЕС и НАТО, посочи той. Министър Трайков заяви, че Бразилия е наш приоритетен партньор. Той смята, че няма драстичен спад в стокообмена между двете страни, въпреки че след влизането на България в ЕС през 2007 г. той да е намалял. Според Трайков това се дължи на "ефекта Ротердам", т.е. борсови стоки, чийто голям износител е Бразилия, днес влизат в страната ни не директно от там, а от други европейски държави. Министър Трайков обяви, че се обсъжда сделка за покупка на бразилски самолети "Ембраер" от една българска авиокомпания. Той също така съобщи, че те желаят да създадат логистичен център – втори в Европа, който да бъде център на техните операции тук.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg