EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънските банки принудително събират задължения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънските банки принудително събират задължения

mail09:55 | 11.03.2010прегледи 647 коментарикоментари 0


Банките в Румъния са стартирали процедура на принудително събиране на задълженията към тях за над 100 хиляди румънци, които не изплащат вноските по кредитите си, съобщава днес румънският вестник "Куриерул национал".
"През февруари настъпи бум на банковите искания за принудително събиране на задълженията на физически лица. В повечето случай става въпрос за непогасяване на кредити в размер между 30 и 40 хиляди леи (около 15-20 хиляди лева)", казва адвокат Георге Пиперя. Основна причина хората да не изплащат кредитите си е, че заплатите им са били намаление или са останали без работа, допълни адвокатът.
Според финансовия консултант Богдан Балтазар вече 15-16 на сто от всички кредити, отпуснати от банките, не се обслужват, а случаите на принудително събиране на задълженията ще нарастват предвид очакваните съкращения на работни места както в
 държавния, така и в частния сектор.
"Това ще продължи до лятото, когато икономиката ще даде признаци на съживяване", казва Балтазар.
Засилването на принудителното събиране на задълженията към банките ще се отрази на цената на апартаментите, къщите и парцелите и през юни те се стигнат абсолютния минимум в последните години, смята адвокат Пиперя.
"Цените ще рухнат, но това ще съживи пазара на недвижимите имоти и вече ще можем да говорим за цени на имоти, по-близки до реалните, а именно - с 50 на сто по-ниски цени на апартаментите от тези през 2007 година и с 30 на сто по-ниски цени на парцелите", смята адвокатът.
Според него цената на квадратен метър за нов апартамент в Букурещ ще спадне до 600 евро, а за панелка - до 400 евро.
Средната цена на парцел в централните части на столицата ще падне до 500-600 евро квадратен метър.
"Пролетта на протестите", пише днес в заглавие вестник "Адевърул"  и информира за предстоящи протести и стачки в Румъния. Новият закон за единно заплащане в бюджетната сфера, както и промените в закона за пенсиите кара служителите в държавния сектор да излязат отново на улицата.
Протестни действия из страната са насрочени за 11 и 12 март, а митинги на 14, 15 и 25 март.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg