EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Румънски фирми работят с български камък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънски фирми работят с български камък

mail17:35 | 17.09.2021прегледи 660 коментарикоментари 0


Българските изделия от камък са особено ценени в Румъния, където този вид бизнес се развива доста успешно. Фирмите в северната ни съседка търсят партньори в лицето на големи компании, които имат продукция и цехове, твърди Илия Попчев, организатор производство - цех село Слънчево, в "Попчев стоун дизайн" ЕООД.
Предприятието се занимава с изработка на всякакви видове изделия от камък - мрамор, гранит и варовик, съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна. Фирмата реализира продукцията си главно на българския пазар, но работи и за износ - главно за Румъния. Там българските изделия се ценят много, категоричен е бизнесменът.
"Попчев стоун дизайн" ЕООД работи както със строителни фирми, така и с частни клиенти. Обектите са хотели, жилищни и офис сгради в цялата страна. Суровини за производството се набавят предимно от Враца, където са кариерите за добив на камъни, но се внасят и от чужбина - Индия, Китай и Италия.
За да подобри дейността и качеството на продукцията си, фирмата е закупила по европроект модерна режеща машина с цифрово управление. Финансирането в размер на 243 000 лв. е осигурено от ОП "Иновации и конкурентоспособност" чрез МИГ "Девня-Аксаково".

Техниката представлява робот, чрез който се правят изделия с голяма прецизност. След внедряването й в производството е намален човешкият фактор, а производителността е нараснала двойно, което повишава конкурентоспособността на предприятието. С помощта на машината се пестят време и суровини, а капацитетът се е повишил с около 40 процента.
Европейските средства са използвани и за внедряване на базиран на ИКТ софтуер за управление на бизнес процесите в предприятието. Той проследява какво е произведено и каква е складовата наличност във всички бази на фирмата в село Слънчево, Дуранкулак и Враца.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg