EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния ще екстрадира 22 хакери в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния ще екстрадира 22 хакери в САЩ

mail16:00 | 15.07.2011прегледи 372 коментарикоментари 0


Съединените щати ще поискат екстрадицията на 22 души, които бяха арестувани вчера в Румъния и които са обвинени за измами в интернет, най-вече в електронния сайт за търговия eBay, съобщи днес американският посланик в Букурещ Марк Гитенстийн, цитиран от Аджерпрес.
Румънските власти извършиха вчера 117 обиска в девет градове в страната за залавяне членовете на три трансгранични престъпни мрежи, специализирани в информационни престъпления в сайтове за електронна търговия, които са нанесли вреди на стойност около 20 милиона долара. Представител на румънската полиция съобщи днес пред информационния сайт Хотнюз, че от 99 разпитани вчера лица, са задържани 50.
Американският посланик в Букурещ каза, че 22-ма от задържаните са обвинени в САЩ. Киберпрестъпленията са нарастваща заплаха, която засяга както гражданите на САЩ, така и на Румъния. Киберпрестъпниците крадат не само парите ни, но и чувството за лична сигурност, отбеляза посланикът.
Според прокурорите в периода 2009-2011 г. членовете на престъпните мрежи са качили в Интернет много фиктивни обяви за продажба на несъществуващи стоки (автомобили, мотори, леки моторници, електронно оборудване) и са подвели редица клиенти в рамките на сайтовете за електронна търговия eBay и craigslist, на които са били изпратени неверни информации за начина на закупуване, плащането на стоките и самоличността на продавача. Сумите, плащани от измамените купувачи, са били събирани в чужбина, най-често на територията на САЩ, с използване на фалшива самоличност от членове на групата и след това връщани в Румъния. По този начин са били подведени близо 1000 жертви, а стойността на нанесените вреди е около 20 милиона долара. Румънските власти са си сътрудничили с американските си колеги в разследването на случая.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159