EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Фалитите на нива от 2008 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Фалитите на нива от 2008 г.

mail12:08 | 11.08.2023прегледи 708 коментарикоментари 0


19 400 компании в Румъния са били закрити между януари и юни тази година, съобщава Аджерпрес. Това е най-големият брой от кризата от 2008 г. насам, показва анализ на компанията Сиера куадрант (Sierra Quadrant), специализирана в административни и ликвидни дейности. Увеличението е с 18,2 процента в сравнение със същия период на миналата година, когато са били закрити 16 447, става ясно от данните.

В същото време броят на дружествата в затруднение, в различни фази на несъстоятелност или преустановяване на дейност надхвърля 64 000, което е рекорд за последните четири години.

Най-много изчезнали от икономическата среда в Румъния фирми са от сектора на търговията на едро и дребно, научната и техническата дейности, строителството, транспорта и складирането, информацията и съобщения, хотелиерството и ресторантьорството.

На регионално ниво най-много закрити компании са регистрирани в Букурещ (4119), Клуж (1004), Констанца (892), Илфов (870) и Брашов (723). 

„Инфлацията, намаляването на кредитирането на доставчиците, ограничаването на достъпа до кредитиране и повишаването на лихвените проценти, значителното намаляване на продажбите на фона на нарастващите икономически проблеми на населението са основните предизвикателства към компаниите. Към тях, разбира се, се добавя и възможното увеличение на таксите и данъците, което ще има големи последици в чувствителни сектори като строителството и търговията“, показва анализът на Сиера куадрант.

Според експертите оцеляването на компаниите в периода на задълбочаване на икономическите проблеми ще зависи от това как ще управляват тези рискове.

Икономиката се забави значително през първата половина на годината, отбелязвайки ръст от едва 0,2 процента, показват данните на Националния статистически институт. Перспективите за следващите шест месеца не са никак обнадеждаващи, посочват авторите на анализа. В същото време обезценяването на леята, както и значителното намаляване на бизнеса, извършван с кредит от доставчици, ще задълбочат проблемите в икономиката.

„Има много икономически вериги, които висят на косъм. За много компании възможното премахването на тавана на цените на газа и енергията и тяхното поскъпване може да създаде допълнителни трудности “, става ясно още от анализа. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg