EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния удължава срока за таван на цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния удължава срока за таван на цените

mail07:07 | 31.01.2024прегледи 559 коментарикоментари 0


Румънският премиер Марчел Чолаку реши да удължи с 60 дни правителствената наредба, която определя тавани на цените на основните продукти в страната. Мярката влезе в сила от 1 август и трябваше да изтече на 31 януари. Тя обхваща 21 продукта, сред които хляб, прясно и кисело краве мляко, краве сирене, бяло пшенично брашно, яйца, слънчогледово олио, прясно пилешко месо, прясно свинско месо, кайма, бяла захар, ориз и др. 

„Румънците трябва да продължат да се радват на стабилност на цените на храните след лудостта на спекулативните увеличения в миналото. Отбелязвам, че дори тези, които преди критикуваха мярката, сега признават, че без нея цените биха се увеличили с до 20 процента. Ясно е, че таванът смекчи спекулативното увеличение на цените, помогна за намаляване на инфлацията и поддържане на покупателната способност на населението”, написа министър-председателят на официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук. 

Според цитираните от него данни на Националния статистически институт цените през декември 2023 г. са били с 5,8 процента по-високи от декември 2022 г., а през юни 2023 г. (преди въвеждането на тази мярка) разликата спрямо същия месец на предходната година е била почти 18 на сто. 

“Успоредно с това ще продължа диалога с големите вериги магазини, с които имах много конструктивен разговор днес, за да изградим заедно един дългосрочен механизъм, базиран на партньорството държава-бизнес среда, чрез който да се поддържат цените под контрол. Имам само едно условие: румънските производители и преработватели да имат справедливо отношение", написа още премиерът във Фейсбук.

Марчел Чолаку обяви решението си след среща с представители на сектора на търговията на дребно./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037