EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния търси пари за по-високи пенсии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния търси пари за по-високи пенсии

mail15:35 | 05.12.2019прегледи 877 коментарикоментари 0


Говорителят на румънското правителство Ионел Данка очерта списък от мерки, които трябва да донесат повече средства в държавния бюджет, за да се изплащат по-високите пенсии през следващата година и да се увеличат допълнително пенсиите с 40% през септември 2020 г., съобщи Adevarul.
От мерките, които той очерта, най-достоверното е увеличаването на събирането на ДДС, но не е сигурно колко допълнително средства ще донесат в държавния бюджет, а Данка не спомена конкретна цел.
Вместо това говорителят на правителството заяви, че тази година събирането на ДДС е спаднало 4 млрд. RON (840 млн. EUR, близо 0,4% от БВП).
Всъщност дупката в събираемостта на ДДС е огромна в Румъния: около 6 млрд. Евро или 3% от БВП според изчисленията на ЕК, и ако бъде тя намалена с една четвърт (до 4,5 млрд. Евро), събраните приходи могат да финансират увеличението на пенсиите.
Необходими са обаче повече подробности за това как правителството планира да постигне такава цел, за да стане планът надежден.
Другите мерки, очертани от Данка, са : намаляване на структурата на публичната администрация, намаляване на режийните разходи (частично обвързани с предишната мярка) и намаляване на разходите на публичните заеми.
Последната мярка зависи от управлението на публичния дълг, но и от настроението на инвеститорите. Данка каза, че правителството вече намали с 500 млн. RON (105 млн. Евро) разходи за лихви, но не е уточнил как това е постигнато.

editor@romania-insider.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg