EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Сушено свинско месо става ЗГУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Сушено свинско месо става ЗГУ

mail07:35 | 08.11.2023прегледи 745 коментарикоментари 0


ЕК одобри регистрацията на продукта от сушено свинско месо „Salinate de Turda” като защитено географско указание (ЗГУ), което го прави тринадесетия румънски продукт, получил европейски сертификат. Това предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Регламентът за изпълнение (ЕС) 2023/2452 на ЕК от 26 октомври 2023 г. за вписване на името „Salinate de Turda” в регистъра на защитените географски указания беше публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз днес“, съобщиха от Министерството на земеделието и развитието на селските райони.

По този начин „Salinate de Turda” се присъединява към дванадесетте румънски продукта, които вече са признати и регистрирани на европейско ниво: мармалад от сливи от Тополовени (Magiun de prune de Topoloveni), сушен суров салам с благородна плесен от Сибиу (Salam de Sibiu), филе от пушен толстолоб  от Цара Бърсей (Novac afumat din Tara Barsei), дунавска пушена скумрия (Scrumbie afumata de Dunare), овче сирене от Сибиу (Telemea de Sibiu), пикантни колбаси от Плеской (Carnati de Plescoi), полутвърдо зряло сирене  от Савени (Cascaval de Saveni), салата от хайвер на щука от Тулча (Salata cu icre de stiucă de Tulcea), овче сирене от Ибанещ (Telemea de Ibanesti), традиционна салата от хайвер на шаран (Salata tradiţionala cu icre de crap), добруджанска баница (Placintă dobrogeana) и хляб на фурна от Печика (Pita de Pecica).

Други два румънски продукта – есетрова риба от делтата на Дунав (Batog deltaic de sturion) и сушен салам от Бузъу (Babic de Buzau) са в етап на оценка за признаване на защитено географско указание, докато маринованата в масло сардина (Sardeluta marinata) е в европейски период за възражения за признаване на гарантиран традиционен специалитет (ГТС).

„Salinate de Turda” получи признание на ЗГУ въз основа на Регламент (ЕС) № 1151/2012 относно схемите на качество на селскостопанските продукти и храни. 

„Salinate de Turda” е продукт от сушено пушено свинско месо от врат, филе, шкембе и бут, накиснато в естествена изворна саламура (известна сред румънците като „maratoare“ или „muratoare“), в комбинация със смес от подправки, захар и млечни закваски, а след това отлежало 5-7 дни, опушено на твърда дървесина (от бук) и оставено да се суши за 20-28 дни.

„Всички специфични етапи от производствения процес за получаване на продукта „Salinate de Turda” се провеждат в определен географски район, съответно община Турда и общините – Михай Витязу, Турени, Плоскош, окръг Клуж“, съобщават още от земеделското министерство.

Според министерството връзката между местните продукти „Salinate de Turda” и района на производство е резултат от дългата традиция на местните жители да използват опушване и осоляване на месото като метод за консервиране през зимата, процедура, известна от древни времена. Мокрото осоляване в „maratoare“ за консервиране на месото се прави в саламура с вода от солените кладенци в района на Мичещ, Валя Флорилор, Валя Сарата, Турда. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg