EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Слаба година за пчеларите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Слаба година за пчеларите

mail10:05 | 09.08.2022прегледи 665 коментарикоментари 0


Производството на пчелен мед в Румъния през тази година заради сушата се очаква да бъде около 12-13 хиляди тона, което е много по-ниско от средното за добра година като 2015 г. например, когато Румъния се нареди на първо място в Европа с продукция от 32 хиляди тона пчелен мед. Това каза председателят на Асоциацията на пчеларите в Румъния Йоан Фетя пред Аджерпрес.

Той съобщи, че производството в някои окръзи е по-ниско със 70 процента, докато спадът в други е между 50 и 60 процента. Общо се очаква продукцията да бъде около 45 процента по-малка в сравнение със средното годишно производство. Фетя заяви, че пчеларите са били принудени да подхранват пчелите със захарен сироп дори през юли, за да ги запазят „във форма“, ако настъпят по-добри условия.

Освен това разходите на пчеларите през тази година ще бъдат с 40-50 процента по-високи от миналата, което ще се отрази и върху цената на меда. Същевременно износът е ограничен, а вътрешният пазар е блокиран заради изостанали количества мед от предишни години, както и заради внос от Украйна.

Поради това Асоциацията на пчеларите в Румъния е поискала от министерството на земеделието допълнителна помощ де минимис от 20 евро на пчелно семейство.

Средно Румъния произвежда годишно около 22 хиляди тона мед, което й отрежда четвърто място в Европа. Около 60 процента от регистрираните производители са членове на Асоциацията на пчеларите в Румъния./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg