EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния си купува социален мир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния си купува социален мир

mail11:40 | 13.08.2010прегледи 617 коментарикоментари 0


Румънските всекидневници коментират днес вчерашната актуализация на бюджета. "Правителството купува социалния мир с един милиард евро", пише в. "Евениментул зилей". Министерството на труда ще получи след актуализацията 4,36 милиарда леи (еврото  се разменя за 4,23 леи), за да осигури плащането на пенсиите, помощите за безработица, за майчинство и други обезщетения, посочва изданието.
Изплашени от призрака на възможни протести на все по-обедняващото население, управляващите решиха да дадат повече пари за социална помощ, посочва изданието. Правителството ще насочи 1,1 милиарда леи към бюджета за безработица, за да покрие разходите около новите безработни. Ще бъде допълнен и бюджетът на социалните осигуровки, за да се обезпечи плащането на пенсиите и социалните помощи.
"Бюджетът се базираше на среден брой безработни, изчислен в началото на годината, като се залагаше на лек икономически растеж. Оказа се обаче, че прогнозата не съответства на действителността", заяви председателят на Националната агенция по трудовата заетост Силвиу Биан.
Актуализираният бюджет се базира на рецесия от 1,7-1,9 процента, въпреки че преди беше прогнозиран икономически растеж от 1,3 процента. Актуализацията предвижда също дефицитът да достигне 6,8 процента от БВП, докато първоначалната прогноза беше за дефицит от 5,9 процента от БВП.
Засега нивото на безработицата продължава да спада, като през юли е достигнало 7,43 процента. Тенденцията към спадане е от март, но по думите на Биан през есента се очаква леко повишаване, когато завършват сезонните дейности, посочва "Евениментул зилей".
Вестник "Гъндул" отбелязва, че сред министерствата, които губят средства от актуализацията на бюджета, са министерството на правосъдието (8,25 процента, тоест 198 милиона  леи) и на образованието (7,9 процента, тоест 494,6 милиона леи). Министерството на регионалното развитие и туризма също губи част от средствата си.
Вестник "Адевърул" напомня за случая със шпионския скандал, в който бяха замесени румънският подофицер Флоричел Аким и българинът Петър Зикулов, арестувани през февруари 2009 г. в Букурещ. Апелативният съд в Букурещ мотивира първата присъда след декември 1989 г. за шпионаж и държавна измяна, посочва изданието. Според съдиите подофицер Флоричел Аким и българинът Петър Зикулов са изложили на опасност националната сигурност на Румъния чрез предаването на секретна информация. В периода 2002-2008 г. служителят на румънското министерство на отбраната Аким продавал на Зикулов класафицирана информация, която българинът предавал на Украйна, напомня "Адевърул".
Арестуването на Аким и Зикулов засегна и отношенията между Румъния и Русия. След избухването на скандала двама украински и трима руски дипломати бяха експулсирани от Румъния.
Въпреки това румънските магистрати не изслушаха по делото нито един представител на Украйна, отбелязва вестникът.
Осъдени на 12 години затвор, 42-годишният Аким и 49-годишният Зикулов са първите лица, попаднали зад решетките за шпионаж и държавна измяна чрез предаването на секретни документи, посочва  "Адевърул".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg