EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Сделка между власт и търговци за цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Сделка между власт и търговци за цените

mail13:04 | 23.06.2023прегледи 615 коментарикоментари 0


Принципно съгласие за механизъм за намаляване на цените на основните хранителни продукти постигнаха днес премиерът на Румъния Марчел Чолаку и представителите на Асоциацията на големите търговски мрежи в хранителния сектор. Предстои да бъде изготвен списък с конкретните продукти.

„Радвам се, че бизнес средата е отворена за създаването на жизнеспособен, прост и ясен механизъм, който заедно с правителствените мерки ще доведе до намаляване на инфлацията и увеличаване на покупателната способност на румънците. Нашето управление е преди всичко за хората, а твърдо поетият ангажимент е инфлацията да бъде сведена до едноцифрено ниво до края на годината”, заяви Марчел Чолаку.

Ръководителят на изпълнителната власт отбеляза, че при следващата корекция на бюджета инвестициите ще бъдат допълнително подкрепени. Ще продължат да се прилагат и мерки за икономическа подкрепа, както и решения за подкрепа от енергийния сектор. 

„В Унгария правителството се опита да постави тавани, но таванът намалява предлагането, никой производител няма да продава на загуба. Така че там предлагането намаля и инфлацията е над 20%, а лихвените проценти са значителни, дори двойно на Румъния. Таван елиминира от пазара определени производители или продавачи, за които тази дейност вече не е печеливша. В Румъния също може да се случи”, коментира по-рано през деня в интервю за Диджи24 Адриан Кодирлашу, вицепрезидент на CFA Институт в Румъния - глобална асоциация на инвестиционни експерти.

Броени часове, след като положи клетва като премиер на Румъния, Марчел Чолаку посочи като неотложен приоритет схемата за намаляване на търговските надценки на редица основни хранителни продукти. В реч преди първото заседание на новото правителство той подчерта, че ефектът от прилагането на мярката ще бъде понижаване на цените на няколко “жизненоважни храни във всяко домакинство”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg