EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с по-евтин газ от Русия, ако поиска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с по-евтин газ от Русия, ако поиска

mail15:40 | 17.05.2011прегледи 584 коментарикоментари 0


Румъния би могла да внася природен газ от Русия на по-ниска цена, ако се внасят по-големи количества, но предложението трябва да дойде от страна на Румъния към Газпром, заяви икономическият съветник на руското посолство в Букурещ Игор Сидоров, който участва в срещата на министрите на икономиката на страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/, предаде Аджерпрес. Той уточни, че отказването от посредниците при вноса на природен газ не би помогнало на Румъния да получи по-ниски цени. "Румъния беше лош платец, но след като се появиха посредниците, Румъния изпълни платежните си задължения. Настоящата схема удовлетворява всички партньори, включително Румъния", заяви той. "Парламентарните обсъждания във връзка с решението за отказ от посредниците за получаването на по-ниска цена на природния газ са политически дебат, който се води заради населението", посочи още руският представител. Сидоров каза също, че ако Румъния се беше съгласила да продаде компанията Дистригаз Суд на Газпром, който искаше да я приватизира, е щяла да получи по-добра цена на газа. Компанията Дистригаз Суд беше купена през 2005 г. от френската компания Газ дьо Франс, напомня агенцията.
Междувременно стана ясно, че икономическите връзки между Русия и Румъния се развиват с бързи темпове, а търговският оборот през 2010 г. е достигнал 3,4 милиарда долара, заяви днес заместник-председателят на руската Търговско-промишлена палата Георги Петров на руско-румънски бизнес форум в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. "Румъния като търговски и инвестиционен партньор е една
от приоритетните страни от гледна точка на руския бизнес", отбеляза той. Петров подчерта, че малкият и средният бизнес трябва да играе по-голяма роля в търговско-икономическите отношение между двете страни. "Дълбоко съм убеден, че ако не привлечем малкия и среден бизнес, никога няма да стигнем до устойчивост на икономическите отношения спрямо промените в световната икономика", отбеляза той. "Това е задача на вътршеноикономическата и на външноикономическата политика".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg