EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с нови данъци за компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с нови данъци за компании

mail09:15 | 23.01.2013прегледи 438 коментарикоментари 0


Румънското правителство ще облага допълнително с 60% компаниите, които извличат и продават природен газ в Румъния, включително в периметрите в Черно море. Таксата ще се прилага върху допълнителните доходи на компаниите, получени вследствие на освобождаването на цените в сектора, съобщава агенция Медиафакс, като се позовава на проект за наредба. Налогът ще влезе в сила от 1 февруари и ще се събира до края на 2014 година. Той трябва да донесе на държавната хазна 62 милиона евро през тази година и 227 милиона евро през идната, отбелязва Франс прес.
Визираните компании са австрийската OMV Petrom и румънската Romgaz, които държат концесии в много райони на Румъния и в Черно море.

Компаниите, които произвеждат петрол и природен газ, плащат в момента между 3,5 и 13,5 % данък върху продукцията си взависимост от типа находище, което експлоатират. Тези нива на облагане бяха фиксирани през 2004 г. и са валидни до декември 2014 година, като са записани и в договора за приватизация на компанията Петром с австрийската група OMV, отбелязва Медиафакс.
Делегираният министър за бюджета Ливиу Войня заяви неотдавна, че производителите на природен газ и електроенергия ще бъдат облагани допълнително от началото на 2013 г. върху
допълнителните доходи, които получават вследствие на либерализацията на цените до завършването на процеса на либерализация. Според Войня допълнителната такса е основателна, тъй като производителите ще получат приходи от либерализацията на цените без да са правили нови инвестиции. Румънското правителство е договорило с МВФ и ЕК график за либерализация на цените на природния газ чрез постепенно премахване на регламентираните тарифи. Цените трябва да бъдат освободени през периода от началото на 2013 г. до 2018 година. Според Комисията за енергийно регулиране срокът може да бъде удължен до 2019 година, посочва Медиафакс.
Данните, обявени от Комисията за енергийно регулиране през лятото на миналата година, сочат, че цената на природния газ за населението ще нарасне с 10 % през тази и идната година, а за периода 2015-2018 г. ще се увеличава с 12% годишно чрез тримесечни промени, съгласно графика за премахване на регламентираните тарифи. Според проект за наредба, публикуван от министерството на финансите днес, от 1 февруари 2013 г. компаниите ще плащат специална такса от 0,5% за експлоатация на природни ресурси, извън природния газ, съобщава Аджерпрес. Тази мярка ще позволи през тази година да бъдат събрани допълнително 24,5 милиона евро, посочва Франс прес. Таксите ще бъдат прилагани докато бъде приет закон, който ще регулира увеличение на дължимите суми върху природните ресурси.
Трети декрет предвижда такса за операторите за дистрибуция на природен газ и електроенерия, сред които са италианската Enel, германската E.ON. Gaz и чешката CEZ, съобщава Франс прес. Приходите се изчисляват на 127 милиона евро за две години.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162