EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Пенсии и заплати без промяна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Пенсии и заплати без промяна

mail16:40 | 14.11.2011прегледи 455 коментарикоментари 0


Пенсиите и заплатите в Румъния може да бъдат скромно увеличени с 3-4 % през втората половина на 2012 г., ако икономическата ситуация позволява това, заяви в предаване вчера на местна телевизия ръководителят на делегацията на Международния валутен фонд (МВФ) в Румъния Джефри Франкс, цитиран от агенция Аджерпрес. Франкс посочи, че не се предвижда намаляване на пенсиите и заплатите в Румъния през 2012 г. По думите му стратегията на правителството в Букурещ предвижда запазването им на сегашното равнище през първата половина на следващата година, а ако е възможно - увеличаването им през втората половина на годината. Франкс уточни обаче, че дори да има увеличение, то ще е скромно - от около 3-4 %.
Ръководителят на делегацията на МВФ в Румъния отбеляза, че икономически растеж от 1 процент няма да бъде достатъчен за подобряване качеството на живот, а по-осезаемо подобряване ще настъпи след преминаване на кризата на европейско равнище. Следващата година няма да бъде такава, каквато очаквахме първоначално, защото Румъния ще усети проблемите, с които се
сблъсква европейската икономика. От растеж от 3,5 % слязохме на такъв от 2 %, посочи Франкс и допълни, че са налице рискове в Европа, които могат да се отразят отрицателно на Румъния. За 2012 г. имаме скромен растеж, но положителен. Имаме негативни и позитивни сценарии, каза Франкс. Според него икономическият растеж в Румъния ще дойде от парите за инвестиции в местната икономика и от потреблението, а не от износа. Румъния трябва да привлече инвеститори и да използва европейските фондове. Привличането на средства от ЕС е от съществено значение, а Румъния е привлякла по-малко от 10 % от парите, отбеляза ръководителят на делегацията на МВФ в Букурещ. По думите му румънците ще потребяват повече, ако видят, че икономиката се развива положително и имат чувство за сигурност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg