EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния обмисля ново споразумение с МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния обмисля ново споразумение с МВФ

mail11:00 | 07.09.2010прегледи 729 коментарикоментари 0



Румъния трябва да обмисли възможността за ново споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) през октомври, заяви днес румънският президент Траян Бъсеску на среща с ръководителя на мисията на МВФ за Румъния Джефри Франкс, съобщава агенция Медиафакс.
"През октомври трябва да обсъдим въпроса, за да решим дали правилното решение би било да се удължи срокът на настоящото споразумение с МВФ или да се сключи ново", каза Бъсеску.
Франкс заяви, че е съгласен с президента, като допълни, че Румъния се нуждае от значителни европейски средства, за да подобри инфраструктурата си и да премахне пречките в държавния сектор, които блокират усвояването на бюджетни средства.
Трябва да разгледаме и въпроса за дефицита, който в момента възлиза на огромната сума от 3,6 млн. евро, посочи Бъсеску.
Вчера Джефри Франкс се срещна с новия финансов министър Георге Яломицяну. След срещата ръководителят на мисията на МВФ заяви, че Румъния трябва да запази основните си данъци на настоящите нива и през 2011 г., припомня агенцията.
Румънските вестници поставят основния си акцент днес върху икономиката на страната и коментират това как Румъния би могла да сключи ново споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) тази есен.
В. "Адевърул" задава въпроса "още колко ще задлъжнява Румъния", докато в. "Путеря" съобщава, че "румънците няма да се оттърват от МВФ до 2017 г.".
Догодина Румъния трябва да заеме общо 13 милиарда евро от банки или от международни финансови институции, за да покрие бюджетния си дефицит, изчисляван на 4,4 процента от БВП или около 5,2 милиарда евро, а също и за да върне взетите досега кредити, които ще достигнат падеж през 2011 г.. Само за изплащането на лихвите по досегашните заеми Румъния ще трябва да задели догодина над два милиарда евро, според данните на министерството на икономиката. От бюджетния дефицит на стойност 5,2 милиарда евро, 3,6 милиарда евро представляват дефицита на
пенсионната система, тоест разликата между разходите за пенсии и приходите от социални осигуровки, посочва в. "Гъндул".
Големият бюджетен дефицит в съчетание с липсата на мерки за създаване на силна бизнес-среда, която да донесе повече пари в бюджета, принуждават Румъния да задлъжнява все повече, коментира в. "Куриерул национал".
Букурещките издания цитират думите на президента Траян Бъсеску след вчерашната му среща с ръководителя на мисията на МВФ за Румъния Джефри Франкс, че положението е "драматично".
Румънският президент е предложил на представителя на МВФ при следващата среща през октомври да се търси решение или за продължаване на сегашното споразумение, или за сключване на ново от "предпазен" тип, пише "Гъндул".
Анализаторите са разделени по въпроса за сключването на ново споразумение, но са единодушни в това, че то не е добър сигнал. "Евениментул зилей" цитира мнението на Илие Шербанеску, че по този начин "не се поправя нищо, а се затъва още повече в
порочен кръг". Въпреки това анализаторът отбелязва, че новото споразумение е единственото възможно решение за сегашното състояние на румънската икономика.
Според бившия министър на икономиката Даниел Даяну едно ново споразумение с МВФ осигурява стабилност за Румъния и води до по-голяма дисциплина. Той предупреждава обаче, че парите от МВФ не трябва да се използват за изплащане на пенсии и заплати в бюджетния сектор.
В. "Журналул национал" цитира мнението на лидера на опозиционната Социалдемократическа партия Виктор Понта, че президентът Бъсеску и новият министър на финансите трябва да обяснят защо се заемат още пари, за какво се използват и как ще бъдат върнати. "Ако искат да вземат още пари, за да си купят още
 една година на власт, това е престъпление срещу румънския народ и срещу нашето бъдеще", заяви Понта.    


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg