EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния не иска пари от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния не иска пари от МВФ

mail16:40 | 05.01.2012прегледи 333 коментарикоментари 0


Румъния няма да прибегне през 2012 г. до пари от МВФ, за да осигури нуждите си от финансиране, тъй като е в състояние да привлече необходимите й средства от вътрешния пазар, заяви днес представителят на Румъния в МВФ Михай Тънъсеску, цитиран от Аджерпрес. "Румъния няма в момента никакви проблеми с финансирането. Може да се финансира сама от вътрешния пазар", заяви Тънъсеску.

Румъния сключи през пролетта на миналата година двугодишно споразумение от предпазен тип с МВФ, ЕС и Световната банка в размер на 5,3 милиарда евро, които ще бъдат използвани само в случай на нужда.Тънъсеску посочи, че 2012 г. е "година на изпитанията", година, в която международният климат ще има важна роля и за румънската икономика.

"Мога да кажа, че румънската икономика се разви много през последните 20 години. През 90-те години целият брутен вътрешен продукт на Румъния беше около 40 милиарда долара. А през 2012 г. очакваме само износът да достигне 40-45 милиарда долара", заяви Тънъсеску, добавяйки, че износът ще запази положителната си тенденция и тази година, макар вече да няма дял от 50 %в БВП като предишни години. Представителят на Румъния в МВФ изрази увереност, че страната ще постигне икономически растеж през тази година, макар и скромен. "Макар и в този горещ икономически контекст, мисля, че румънската икономика ще успее да постигне растеж от около 2 %", посочи Тънъсеску.

 


Тагове: МВФ, Румъния, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg