EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния не е готова за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния не е готова за еврозоната

mail07:02 | 30.01.2020прегледи 2014 коментарикоментари 0


Румънският финансов министър Флорин Къцу заяви, че макроикономическите дисбаланси от последните три години не позволяват на Румъния да влезе в еврозоната преди 2024 г., тоест една година след планираното присъединяване на България, съобщава в. "Адевърул".

Той изтъкна, че присъединяването на Румъния към еврозоната през 2024 г. "е много амбициозен вариант".

"Трябва да бъдем честни. Зависи колко бързо ще коригираме това, което се случи през последните три години. Ако коригираме бързо дисбалнасите, без много висока цена за икономиката, можем да се надяваме да влезем през 2024 г. първо в Европейския валутен механизъм (ERM-2), а след това и в еврозоната", посочи Къцу в интервю за телевизия Диджи 24.

Той обясни, че България ще премине по-лесно към еврото, тъй като има валутен борд и обменният курс на еврото е фиксиран.

"Румъния не е там и има да измине този етап до 2024 г., както показват нещата сега. Ако не бяха последните три години, когато всички дисбаланси бяха задълбочени, бяха разширени от безотговорната политика на Социалдемократическата партия, тогава можеше да кажем: да, 2024 г. е цел, която ще постигнем", заяви министърът.

Той каза, че е разговарял с представители на Европейската комисия и на чуждестранните инвеститори и им е обяснил защо не може бюджетният дефицит да бъде свален бързо до 3 и под 3 процента, тъй като това би означавало фискалната политика веднага да се превърне в спирачка по пътя на икономиката.

"Трябва да правим нещата постепенно, това означава отговорно управление (. . .) Ние очакваме през 2022 г. дефицитът да спадне под 3 процента и тогава вече можем да говорим и за еврозоната", посочи Къцу.

Бюджетът на Румъния за 2020 г. предвижда дефицитът да достигне 3,59 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Неотдавна правителственият Фискален съвет обаче заяви, че бюджетният дефицит може да нарасне до 4,8 процента от БВП през 2020 г., до над 6 процента от БВП през 2021 г. и над 7 процента през 2022 г.

"Адевърул" напомня, че управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева определи в интервю за БНР в неделя като осъществима целта за присъединяване на България към еврозоната през 2023 г.

Вестникът посочва също, че неотдавна българският финансов министър Владислав Горанов е съобщил, че България трябва да влезе през април в Европейския валутен механизъм (ERM-2), наричан още "чакалнята на еврозоната", където според регламента една страна трябва да прекара най-малко две години, преди да влезе в еврозоната./business.dir.bg

  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg