EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния настигна Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния настигна Португалия

mail18:40 | 21.04.2023прегледи 2372 коментарикоментари 0


Румъния настигна Португалия по икономически показатели, отбелязва сайтът Зиаре, като се позовава на статистика, изготвена от Евростат. Според показателите, Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния е сравним с този на Португалия.

“Румъния е много по-добре по паритет на покупателната способност“, отбелязва сайтът и допълва, че страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало. 

„Румънската икономика догонва португалската. Този растеж е особено впечатляващ, защото преди малко повече от две десетилетия Румъния беше много бедна страна в европейски контекст и нейният БВП на глава от населението, по паритет на покупателната способност, беше приблизително една трета от португалския (27% от средното за ЕС в Румъния през 2000 г. в сравнение с 85% в Португалия).

През 2022 г. и двете страни записаха БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС”, отбелязва сайтът Зиаре, като цитира икономиста Кристи Тудореску. 

Икономистът Жолт Дарвас от мозъчния тръст “Брьогел” казва, че „от началото на 2000 г. Румъния се е превърнала в конвергентна икономика, движена от пазарно ориентирани реформи и облагодетелствана от преки чуждестранни инвестиции и технологична модернизация.

Инвестициите са се увеличили със 101% спрямо 2000 г. (в Португалия има спад от 13%). Индустриалният сектор в Румъния вече представлява 22% от местната икономика, докато в Португалия е 17 на сто.

Румъния регистрира 579% увеличение на стойността на износа (Индекс на експортната стойност) от 2000 г., докато в Португалия този показател остана на 153%.

Маржът на корпоративната печалба в Румъния в момента представлява 53% от Брутната добавена стойност (БДС), при 37 процента в Португалия, а средната заплата, коригирана спрямо инфлацията и паритета на покупателната способност, се е увеличила с 62% от 2008 г. насам в Румъния и само с 5% в Португалия. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg