EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния намалява ДДС върху биопродукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния намалява ДДС върху биопродукти

mail11:45 | 17.05.2019прегледи 1152 коментарикоментари 0


Румънското правителство прие извънредно постановление, което предвижда намаляване на ДДС от 9 на 5%а за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието, съобщава Аджерпрес. "Обмисляме увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Ще намалим ДДС от 9 на 5% за доставката на тези категории храни - съответно планински, екологични, традиционни продукти, сертифицирани от министерството на земеделието. Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни", заяви Дънчила.

Миналата седмица Аджерпрес съобщи, че намаляването на ДДС от 9 на 5% на традиционните и био продукти ще има общ бюджетен ефект в размер на 836 милиона леи (еврото се разменя за 4,76 леи) през следващите четири години, като спадът на приходите се очаква да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 г.

Вносителите на проекта изтъкват, че нивото на затлъстяване в Румъния отчита възходяща тенденция: 9,1% от пълнолетните хора са били затлъстели през 2014 г. в сравнение със 7,9% през 2008 г., а нивото на затлъстяване сред децата се е удвоило през последното десетилетие.

В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19%, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9% (за храни, лекарства, протези, ортопедични продукти, доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване) и 5% (за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други).

 


Тагове: Румъния, ДДС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg