EUR 1.9558
USD 1.8833
CHF 1.8833
GBP 2.2979
CNY 2.7737
you tube
mobile version

Румъния компенсира фактурите за ток и газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния компенсира фактурите за ток и газ

mail08:03 | 20.01.2022прегледи 597 коментарикоментари 0


Цената на енергията се превърна в болезнена тема тази зима за цяла Европа, но още по-болезнена е за хората, чиито страни се намират в дъното на класацията по доходи и жизнен стандарт в Европейския съюз. Румъния е една от тях.

Данни на Националния статистически институт сочат, че цената на електроенергията се е повишила с 24 процента през октомври 2021 г. спрямо октомври 2020 г., а при газа този скок е от 46 процента. Според Евростат през първата половина на 2021 г. цената на електроенергията (заедно с таксите) за битовите потребители в Румъния е била 0,1536 евро на киловатчас. Цената на газа (заедно с таксите) за битовите потребители в същия период от време в била 0,0317 евро на киловатчас.

От ноември влязоха в сила временни мерки за облекчаване на ефекта от поскъпването на електроенергията и газа, включително поставяне на таван на цените за срок от пет месеца и частично компенсиране на сметките. Оказа се обаче, че не всички доставчици са се съобразили с новия регламент и много потребители се оказаха неприятно изненадани.

През октомври 2020 г. парламентът одобри закон за поставяне на таван на цените на електроенергията и природния газ и отпускане на компенсации за фактурите през тази зима, след като цените на енергията достигнаха рекордни стойности в цяла Европа. Законът има за цел да ограничи "ефектите от увеличението на цената на енергията върху битовите потребители и малките и средни предприятия" и определя схема за оказване на подкрепа при плащането на сметките за ток и газ. Цената на електроенергията беше ограничена до 1 лея (0,40 лв) на киловатчас, а цената на природния газ - до 0,37 леи (0,15 лв) на киловатчас.

Мярката за компенсиране на фактурите на битовите потребители предвижда компенсация на стойност до 0,29 леи (0,11 лв) на киловатчас за електроенергията при потребление между 30 и 300 киловатчаса месечно и съответно до 1500 киловатчаса за целия период. В случая с природния газ се компенсират до 33 процента от стойността при потребление на до 1100 кубически метра за петте месеца общо (до 150 кубически метра през ноември, до 250 през декември, до 250 през януари, до 200 през февруари и до 150 през март).

Допуска се отклонение в потреблението до 10 процента в полза на бенефициента.
Мерките са в сила от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г., но тази седмица премиерът Николае Чука обяви, че правителство планира да удължи схемата за подпомагане на населението и след тази дата.

Според енергийния министър Вирджил Попеску 80 процента от битовите потребители са се възползвали от компенсацията на фактурите и тавана на цените за електроенергията, а около 60 процента са се възползвали от аналогичните мерки по отношение на газа през декември 2021 г.

Същевременно обаче стана ясно, че някои доставчици не са изчислили фактурите за електроенергия и газ съгласно тези регламенти, включително два от големите оператори. "Скандал с фактурите за електроенергия и газ: издадени са милиони сгрешени фактури на клиентите", пише сайтът Хотнюз, като отбелязва, че правителството възнамерява да приеме постановление с нови санкции за доставчиците, които не са спазили закона.
Премиерът Чука обясни, че в тези случаи доставчиците трябва да коригират фактурите, а дотогава потребителите не дължат наказателни лихви за неплщането им.

Енергийният министър Виржил Попеску пък предупреди, че неспазващите законовите изисквания дружества рискуват включително да им бъде отнет лицензът. Той заяви, че Националната агенция за защита на потребителите вече е започнала проверки на всички доставчици. Контролни акции е предприела и Националната агенция за регламентиране в областта на енергетиката.

"Неприлагането на закона е кражба и тези, които са направили това, ще бъдат наказани", изтъкна министърът.
Тази седмица правителство на Национално-либералната партия (НЛП), Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) обяви, че планира още мерки за подпомагане както на битовите потребители, така и на бизнеса.

От 1 април битовите потребители с месечно потребление до 300 киловатчаса ще могат да се възползват от нова защитна схема, която ще включва намалено ДДС от 19 на 5 процента, както и компенсация на таксата за подобряване на ефективността на енергопроизводството и на сертификатите за зелена енергия, заяви на 11 януари премиерът Чука, като добави, че ще бъде изготвена и схема за подкрепа за потребителите на природен газ.

Той каза, че от 1 февруари ще влязат в сила мерки в подкрепа на земеделския сектор и хранителната индустрия, които ще действат до 1 юли. По думите му правителството анализира също така въвеждане на нова схема за подкрепа за малките и средни предприятия от 1 април.

На свой ред лидерът на СДП Марчел Чолаку се обяви за "още по-смели мерки". "Можем да намалим ДДС не само на енергията, но и на природния газ, и не от 1 април, а от 1 февруари", заяви във вторник лидерът на социалдемократите. По думите на Чолаку обявените от премиера Николае Чука мерки са правилни, но е необходимо повече. "Убеден съм, че можем да имаме силата и политическата воля да вземем и по-смели решения!", написа на страницата си във Фейсбук Чолаку.

От своя страна опозиционният Съюз за спасение на Румъния (ССР) поиска свикване на извънредна сесия на парламента за приемане на решения за подкрепа на населението и фирмите, засегнати от кризата с цените на енергията. Според ССР "законът за поставяне на таван и компенсиране на фактурите, лансиран от НЛП и СДП, не помага на битовия потребител, неглижира големите потребители на енергия и създава спънки за нови инвестиции във възобновяема енергия".
"Румънците започват да виждат провала на закона за компенсирането и тавана на фактурите.

Предупредихме още по време на дебатите миналата есен, че законът ще създаде проблеми и предложихме реални решения за намаляване на ДДС, премахване на акциза и сертификатите за зелена енергия от фактурите, както и реални помощи за румънските предприятия", коментира в началото на седмицата заместник-председателката на ССР Кристина Пруна.

Мерките за компенсация, дори да бяха по-ефективни, не правят нищо друго освен да прехвърлят бремето на разходите върху държавата, коментира анализаторът Йон М. Йоница за в. "Адевърул".

"Геополитическата ситуация в Украйна и възможността за избухване на пряк конфликт ще утежни още повече енергийна ситуация на Европа (...) При тези обстоятелства отговорните фактори в Букурещ не са направили нищо от години, за да увеличат производствения капацитет в енергийната сфера. Румъния се оказа в енергийна бедност, макар че има необходимите ресурси. А черешката на тортата е блокирането на добива на газ в Черно море - грешка, която ни струва страшно много", подчертава анализаторът. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg