EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния засега не променя данъците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния засега не променя данъците

mail08:35 | 22.03.2024прегледи 437 коментарикоментари 0


Тази година няма да увеличаваме данъците и таксите в Румъния, за увеличение на ДДС не може и дума да става. Това написа в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук министърът на финансите Марчел Болош. Коментарът му идва като опровержение на появилата се информация след дискусиите за макроикономическите перспективи на Румъния и заглавия от сорта: “Болош иска да увеличи ДДС”, отбелязва Диджи24.

“Ето какво казах: „Тези корекции по отношение на стандартната ставка на ДДС и единната ставка, както е поискано от Европейската комисия, са алтернатива, която трябва да се вземе предвид, за да се постигне другата цел - за намаляване на данъчното облагане на труда”, написа ресорният министър. 

Той коментира още, че целта е да се поддържа баланс между нуждите на румънците и избягването на допълнителни данъци, които могат да засегнат бюджета на домакинствата. 

“Единната данъчна ставка допринесе значително за стимулиране на частните инвестиции, увеличаване на работните места и консолидиране на вътрешния капитал. Това е стълб на фискалната стабилност и предвидимост за целия икономически сектор”, смята Марчел Болош. 

Според него балансирането на дефицита трябва да се постигне чрез оптимизиране на разходите, чрез по-ефективна събираемост и чрез борба с укриването на данъците. 

Припомняме, че от 1 януари т.г. в страната нарастват данъците за жилища, автомобили и място за паркиране. Жителите на Букурещ ще плащат по-високи данъци с почти 14 процента, съобщава телевизия Диджи 24.

Местните данъци, тоест тези за жилище, автомобил, терен и дори за място за паркиране, нарастват с 13,8 процента. Това е най-голямото увеличение на данъците за последните години и е резултат от индексирането с равнището на инфлация, пояснява медията.

Диджи 24 обръща внимание на т. нар. „данък лукс“. Собствениците на жилище на стойност над половин милион евро ще плащат тази година допълнителен данък от 0,3 процента от сумата, която надхвърля този праг.

От тази година поскъпват и местата за паркиране. Така например жителите на квартал „Тинеретулуй"“в Букурещ ще плащат за място за паркиране близо 683 леи (268 лв.), което е с 83 леи (32 лв) повече от миналата година.

По-висок тази година ще бъде и данъкът за автомобил. Собствениците на коли с двигатели 2000 кубика ще плащат на кметството с 30 леи (около 12 лв.) повече спрямо миналата година. В допълнение – собствениците на автомобили на стойност над 75 000 евро ще плащат тази година „данък лукс“ в размер на 0,3 процента от сумата над този праг. 

От 1 януари купувачите физически лица, които купуват недвижим имот с жилищно предназначение с полезна площ до 120 кв. м (без прилежащи стопански помещения) и с цена до 600 000 леи (около 120 700 евро), ще трябва да платят по-високо ДДС - 9 процента вместо досегашните 5 процента. 

Увеличава се на 9 процента и ДДС за доставка и инсталиране на фотоволтаични и соларни панели, термопомпи и други високоефективни отоплителни системи, информира Диджи 24.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg