EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния заменя данък печалба?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния заменя данък печалба?

mail07:10 | 05.07.2017прегледи 3973 коментарикоментари 0


в. "Гъндул"

    Една от новите мерки, обявени в новата програма за управление на кабинета, ръководен от Михай Тудосе, може да има важни последици за румънската икономика: предлага се премахване на данъка върху печалбата за фирмите и заместването му с данък върху оборота. По този начин и големите компании, които декларират загуби в края на годината, ще плащат данък, понякога дори и по-висок, отколкото ако декларират печалба. Мярката следва да влезе в сила от 1 януари 2018 г. с няколко степени на облагане.
    "Ще въведем облагане на приходите за всички компании в Румъния (данък върху оборота) от 1 януари 2018 г. Този данък ще замести данъка върху печалбата и ще има 2 или 3 степени на облагане", се посочва в новата версия на програмата за управление на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), изпратена в парламента от правителството, ръководено от Михай Тудосе.
    Оборотът на всички компании в Румъния през 2015 г. е бил 275 милиарда евро, според в. "Зиарул финанчиар", който изчислява какво ще спечелят компаниите, които декларират голяма печалба и плащат данък върху печалбата, и какво ще изгубят компаниите с малък оборот, но деклариращи загуби.
    Общият оборот на компаниите в Румъния е бил през 2015 г. - последната, за която са публикувани данни - 1,222 милиарда леи (275 милиарда евро), с 5 процента повече спрямо 2014 г. Нетната декларирана печалба на компаниите през 2015 г. е била 80 милиарда леи (18 млрд. евро), според "Зиарул финанчиар".
    "Зиарул финанчиар" дава няколко примера с някои големи компании в Румъния и как би ги засегнал новият метод на облагане.
    В случая на "Автомобили Дачия" (Automobile Dacia) - най-голямата компания в Румъния, с оборот от 20,7 млрд. леи миналата година и нетна печалба от 475 милиона леи, данък от 16 процента върху печалбата (какъвто е в сила сега) означава, че производителят ще плати на държавата 73 милиона леи, докато данък от един процент върху оборота означава над 200 милиона леи, тоест близо три пъти повече.
    В "О Ем Ви Петром" (OMV Petrom) - една от компаниите с най-големи печалби в икономиката, данъкът върху оборота би бил 125 милиона леи миналата година, спрямо 145 милиона леи данък върху печалбата. През последните пет години петролната компания е платила на държавата полагащи се данъци от натрупана нетна печалба от 10 милиарда леи - най-голямата в икономиката.
    В случая на търговец с житни култури, като "Ей Ди Ем Трейдинг" (ADM Trading) - най-големият играч на зърнения пазар, с оборот от 3,4 милиарда леи миналата година, данъкът върху оборота би бил 34 милиона леи. Компанията декларира загуби от 32 милиона леи миналата година и бе на загуба и през 2015 г., така че не е плащала данък върху печалбата.
    "Намерението на новото правителство на СДП да обложи компаниите в зависимост от оборота, а не от печалбата, е огромен удар за румънската икономика. Първият ефект от тази промяна ще бъде, че за повечето компании вече няма да бъде приоритет инвестирането на печалбата. Инвестирането на печалбата означава нови технологии, нови работни места, повече, по-добри и по-евтини продукти. На практика, чрез тази мярка управляващите ще обезсърчат всякакъв тип иновации и модернизация на румънската икономика. На второ място, като защитна мярка, много компании ще преместят централите си в страни от ЕС с по-благоприятна бизнес-среда. Отчаяните опити на СДП-АЛДЕ да съберат пари в бюджета, за да платят поне част от популистките обещания от предизборната кампания, ще дестабилизират икономиката на Румъния и ще се отразят пряко и незабавно върху потребителите. Така ще нараснат цените на стоките с голям оборот и много малка надценка, като хранителните продукти. На свой ред румънските предприемачи няма да бъдат конкурентноспособни спрямо вносните стоки, които имат предимството да не са облагани и свръхоблагани от некомпетентни правителства, които не разбират най-елементарните понятия на либералната икономика", заяви Хилде Брандъл, председателка на Организацията на бизнеса към опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) и бивша кандидатка на НЛП за място в Сената.
/превод:БТА/


Тагове: данък, Румъния
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114