EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Една "успешна история"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Една "успешна история"

mail11:50 | 10.01.2012прегледи 571 коментарикоментари 0


Докладът на Сметната палата за 2010 г., публикуван вчера, дава друг поглед към годината, в която бяха въведени едни от най-драстичните мерки за икономии, пише днес в. "Ромъния либера". Докато президентът Траян Бъсеску и премиерът Емил Бок искаха от румънците да приемат намаляване на заплатите в бюджетната сфера с 25% и увеличение на ДДС с 5%, с благородната цел да бъде спасена националната икономика от рецесията, държавните институции са изхвърлили през прозореца 600 млн. евро, посочва вестникът. Данните на Сметната палата, след проверка на 2400 държавни институции, сред които министерства, кметства и компании с държавен капитал, показват огромно разточителство чрез ненужни обществени поръчки, неинкасиране на законни приходи или лошо управление на собствените ресурси, пише изданието. В. "Зиарул финанчиар" пише, че голямото предизвикателство за Румъния тази година ще бъде да се рекламира на външния пазар, за да се отдели от проблемите на други страни в региона и да може да се финансира при разумни условия. Такова мнение е изказал пред вестника Богдан Драгой, държавен секретар в министерството на финансите, който отговаря за финансирането на дефицита. По думите на Драгой Румъния е една "успешна история", която трябва да бъде разказана на инвеститорите, за да бъде гледана страната по различен начин. "Инвеститорите трябва да знаят, че ние сме осъществили правилни реформи навреме и имаме шанс да извадим този коз в сравнение с това, което се случва в Унгария", посочва в интервю за "Зиарул финанчиар" Богдан Драгой. Вестник "Капитал" съобщава, че румънската държава е
анулирала наказания за близо 5 млн. евро на над 6200 фирми. Тези данъкоплатци са успели да получат анулиране на наказанията за закъснение до началото на януари. Добрата новина е че все пак тези фирми са платили на бюджета около 38 млн. евро, пише "Капитал". "Евениментул зилей" съобщава, че бюджетните служители, които атакуваха в съда решението на държавата да намали заплатите им и спечелиха, все пак ще трябва да се примирят със загубата на тези средства след решение на Европейския съд по правата на човека, който постанови през декември, че когато общественият интерес го налага, държавата може да намали заплатите на бюджетните служители.
Всички румънски вестници пишат за спора между президента Траян Бъсеску и държавния секретар в министерството на здравеопазването Раед Арафат на тема приватизация на спешната медицинска помощ. Президентът се включи снощи директно в предаване на Реалитатя ТВ и заяви, че ако един държавен секретар има различна позиция от тази на министъра, "си тръгва или държавният секретар, или министърът". Президентът критикува позицията на Арафат, който е против влизането на частни застрахователи в системата на спешната медицинска помощ, отбелязва "Евениментул зилей". В. "Куриерул национал" съобщава, че поставянето на противогрипна ваксина в Румъния е преустановено за 7-10 дни заради съмнения в качеството на румънската ваксина. Министерството на здравеопазването е поискало от Националната агенция по лекарствата и Националния научен институт Кантакузино анализ за качествата на използваната в Румъния ваксина за създаване на имунитет срещу грипа. В. "Гъндул" съобщава, че според данни на Сметната палата през миналата година са били изписани лекарства на стойност 900 000 евро на починали лица. В периода 2006-2010 г. е била закупена медицинска апаратура, която никога не е била използвана и са били похарчени огромни средства за лечение на болни, вписани в специални програми, без това да е необходимо, посочва изданието, като се позовава на данни от Сметната палата.
 


Тагове: Румъния, печат
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg