EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънец работи 222 месеца за 60 кв.м.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънец работи 222 месеца за 60 кв.м.

mail17:07 | 23.08.2010прегледи 933 коментарикоментари 0


Анализатори на пазара на недвижими имоти в Румъния са изчислили, че един румънец трябва да работи 222 месеца, т.е. 18,5 години, за да си купи апартамент от 60 квадратни метра, ако се предполага, че може да задели цялата си средна месечна заплата за тази цел, пише румънският вестник "Гъндул".
За да си купи апартамент със същите размери един българин трябва да работи средно около 285 месеца, т.е. 23,7 години, а един унгарец - почти два пъти по-малко, отбелязва изданието.
Анализаторите са на мнение, че все по-малко румънци могат да спестяват, за да си купят жилище, а банките все по-трудно ще дават кредити за апартаменти. Увеличението на ДДС от юли ще даде като ефект намаляване на покупателната способност, в следствие на което цените на жилищата ще продължат да спадат в средносрочен и дългосрочен план, твърдят специалистите.
"Най-големи намаления ще бъдат отчетени при цените на старите апартаменти. Трудно е да се даде конкретна цифра, но вероятно намалението няма да бъдат само от 2-3 процента, а по-скоро от 5, 10 или 15 процента", смята Адриан Кривий, служител на консултантската компания "Дариан".
"В Букурещ и големите градове, където има инвестиции и работни места, поевтиняването ще бъде в по-незначителна степен, но в по-малките градове, където пазарът на работните места е ограничен, намалението на цените на жилищата ще бъде по-голямо", отбелязва той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg