EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рублата изпревари бразилския реал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рублата изпревари бразилския реал

mail18:35 | 17.05.2022прегледи 1310 коментарикоментари 0


Руската рубла изпреварва бразилския реал като най-успешна валута на годината, съобщава Блумбърг. Въведеният от Русия капиталов контрол е превърнал рублата в най-добрата валута в света за тази година, въпреки че не са много хората, които могат да спечелят от това. 

Руската валута е нараснала с 11 на сто спрямо щатския долар от началото на годината, изпреварвайки покачването на бразилския реал с 9 на сто. Така рублата става водеща сред 31 основни валути, наблюдавани от Блумбърг.

Укрепването на руската национална валута е станало възможно благодарение на редица мерки, приети от правителството, посочва Блумбърг, цитирана от ТАСС. Русия въведе контрол върху движението на капитали, задължи износителите да продават чуждестранната валута и премина към заплащане в рубли за износа на газ в неприятелски страни. В същото време някои експерти, цитирани от Блумбърг, не са убедени в достоверността на засилването на рублата, както и че борсовата й стойност съответства на реалната.

Агенцията отбелязва, че укрепването на рублата на фона на провежданата специална операция е забележително, тъй като много други страни, които също се опитват да контролират движението на капитали, не успяха да постигнат такъв резултат. Така например турската лира и аржентинското песо все още не могат да се възстановят след спада, изтъква Блумбърг.

Експертът по валутни пазари и лихви Юрий Попов от "Сбер Си Ай Би инвестмънт ризърч" (SberCIB Investment Research Юрий Попов) очаква рублата да се стабилизира около 60 рубли за долар до края на второто тримесечие на 2022 г. След това се очаква отслабване на руската валута, тъй като вносът вероятно ще нараства, а износът ще намалява заради възможни санкции, посочва Попов. Според него от края на второто тримесечие на 2022 г. ще започне плавно отслабване на рублата до 75 рубли за долар до края на годината.

Резервите в чуждестранна валута на Руската централна банка, които бяха достигнали рекордни стойности точно преди началото на офанзивата в Украйна на 24 февруари, са на път да се понижат. Това се посочва в данните на институцията.

Тези резерви, от които около половината е замразена в чужбина, са намалели с 14 милиарда долара за една седмица и на 29 април са достигнали 593,1 милиарда долара.

Санкциите на западните страни оказаха тежък и неочакван удар върху Москва, блокирайки частта от резервите им, която се държи в чужбина или около 300 милиарда долара, малко след началото на конфликта в Украйна. Тези резерви, стълб в руската икономика, са достигнали  643,2 милиарда долара на 18 февруари, преди да започнат да вървят надолу.

Те са основен инструмент, който служи за подкрепа на рублата и изплащане на международните дългове. Русия среща сериозни затруднения и по двете точки заради западните санкции. За момента Москва успява да намери решения в тези две области, отбелязва АФП.

Изправени пред срива на рублата първите седмици след началото на конфликта, властите поискаха от големите компании износителки да конвертират голяма част от чуждестранните си валути в рубли, за да подкрепят националната валута.

Ако обемът на чуждестранната валута, държана от Москва, обаче продължи да се понижава с тези темпове, властите могат да се окажат в трудна ситуация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg