EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рубини:Твърде много изостанали в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рубини:Твърде много изостанали в еврозоната

mail14:00 | 27.05.2010прегледи 598 коментарикоментари 0


Сред фундаменталните причини за кризата в еврозоната е недостатъчната конкурентоспособност на изграждащите я икономики, заяви днес американският икономист Нуриел Рубини на финансов форум в Букурещ, съобщава електронното издание на Ведомости. Някои от тези страни, отбеляза той, въпреки факта, че „могат да получат външни заеми в собствена валута”, скоро ще бъдат част от развиващия се пазар със съответната производителност на труда.
Това означава, че ако скъпите програми за спасяване на еврозоната не бъдат обвързани с финансови реформи и съкращаване на разходи, няма да успеят да изведат региона от рецесията. Точно обратното, съпровождайки ги с повишаване на данъците в краткосрочна перспектива, ще се върне опасността от удължаване на кризата, смята Рубини. В този случай еврозоната е застрашена от един порочен кръг, когато нарастващите данъци ще предизвикат намалява на БВП. При това, дори парите, които сега са в развиващите се страни, няма да стигнат за извеждане на зоната от кризата, ако не бъдат въведени радикални финансови реформи.
„Всички отпуснати средства постъпват с набор от определени условия и правителствата са длъжни да предприемат жестоки бюджетни мерки,” коментира още Рубини.
Въпреки това „пазарите не са убедени, че Гърция е способна да реализира финансова трансформация,” съобщава Bloomberg, цитирайки думите на икономиста. По неговите думи ключовото условия за излизане на Европа от рецесията е възстановяването на конкурентоспособността на икономиките в нея.
Рубини отбелязва, че настоящата криза в еврозоната е нетипична, тъй като е „рецесия на финансовата отчетност”. Икономистът не изключва възможността от втора вълна на кризата в еврозоната и отбеляза, че възстановяването на икономиката ще бъде по- уверено в страните от развиващите се икономики. Втората част на кризата, според него, ще премине под знака на съкращаване на излишното разхищение на вътрешните инвестиции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg