EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

РСМ: Рекордни приходи от пътни такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РСМ: Рекордни приходи от пътни такси

mail10:06 | 05.01.2022прегледи 1666 коментарикоментари 0


Над 46,4 милиона евро е годишният приход от плащане на пътни такси на Главното предприятие за държавни пътища (ГПДП) през изминалата година, което е с 2,8 процента повече в сравнение с 2019 г. и с 12,1 милиона повече в сравнение с 2020 г., съобщи специално за БТА агенция МИА.
Над 25 процента от общите средства миналата година са осъществени чрез електронното плащане на Коридор 10. Тази година ГПДП очаква приход от над 50 милиона евро, започване на функционирането на тол пунктовете Преод и Кадрифаково на магистралата Скопие-Щип и електронна система за плащане на съществуващите пътни такси на Коридор 8.
Директорът на Главното предприятие за държавни пътища (ГПДП) Еюп Рустеми в интервю за МИА заяви, че инкасаторската служба към ГПДП през 2021 г., макар това да бе година на пандемия и ограничени възможности за безпрепятствен транспорт, е осъществила рекордни приходи и исторически успех в 35-годишното си съществуване.
Въпреки затворените гранични пунктове до втората половина на май, посочи Рустеми, инкасаторската служба успя отлично да организира и контролира работата и при това да осъществи оборот през 2021 г., който е с 36 процента по-голям в сравнение с 2020 г., а в сравнение с предишната рекордна 2019 г. увеличението е с 6 процента.
Според досегашния осъществен оборот от плащания увеличаването е с над 170 милиона денара (2,8 милиона евро) повече от 2019 г., докато по отношение на 2020 г. увеличението е със 747 583 000 денара (или 12,155 милиона евро). Тези суми на приходи се отнасят само за осъществен оборот от плащания на пътни такси.
През 2019 г. общо бе осъществен приход от 2 681 866 666 денара (или 43,6 милиона евро). Тази календарна година приходът е 2 853 668 980 денара (или 46,4 милиона евро). Тези суми на приходи се отнасят само за реализирания оборот от събиране на пътни такси, продажба и презареждане на електронни устройства, като над 25 на сто от общо таксуваните превозни средства се реализират чрез електронно плащане на Коридор 10, посочва Рустеми в интервю, което МИА ще публикува допълнително.
До голяма степен, за да се осъществят тези резултати, както каза Рустеми, допринесе и съвременният Център за мониторинг, който е направен по европейските стандарти за проследяване и организиране на работата.
С оглед на постигнатите резултати в електронните плащания, нашият фокус тази година ще бъде продължаване на модернизацията на тол пунктовете. И през тази 2022 г. по отношение на инкасаторската служба сме поставили високи цели, които ще станат реалност след отварянето на двата нови тол пункта Преод и Кадрифаково, и се предвижда годишният приход да бъде над 50 милиона евро, а тази година ще въведем електронна система за плащане и на Коридор 8, заяви директорът на ГПДП.
В ход е изработването на проектна документация за реконструкцията и въвеждането на електронна система за плащане на съществуващите тол пунктове на Коридор 8. След цялостно одобряване на проектната документация от отговорните органи и институции ще започне и реализацията на терена, заяви Рустеми. Очаква се модернизацията на тол пунктовете на Коридор 8 да стартира след първото тримесечие на тази година.
Имайки предвид климатичните условия и сезона, в който строителните работи най-често са в пауза, той посочва, че завършването на изграждането и въвеждането на електронната система за плащане на тол пунктовете Преод и Кадрифаково се очаква да бъде готово към края на април тази година.
Увеличаването на приходите означава и увеличаване на инвестициите, увеличаване на строителството, рехабилитациите, реконструкциите, изграждането на нови пътища, доизграждането на започнатите пътища, подобряване и по-добра поддръжка на пътната инфраструктура в държавата с крайна цел сигурни и безопасни пътища за гражданите, изтъкна Рустеми.
---------------
Това е новина на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.
/Светла Митева, БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101