EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Р.Радев положи клетва + отзиви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Р.Радев положи клетва + отзиви

mail11:26 | 19.01.2017прегледи 6145 коментарикоментари 0


Новоизбраните президент и вицепрезидент   Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха пред Народното събрание. Преди това Радев държа реч, в която обрисува в тъмни краски България от последните 25 години, като определи преходът като "пустиня". Ето кракти детайли от казаното:

Външна политика

Радев уточни, че "членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос". Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното е непростима загуба на историческо време.

Мигрантската криза: Тя изисква общи обединени действия, необходима е решителност. Трябват мерки за укрепване на границата и ограничаване на броя на нелегалните мигранти. Трябва и преосмисляне на дъблинското споразумение.

Очевидна е кризата между, от една страна ЕС и НАТО, и Русия - от друга, засилването на конфронтацията не е начин за решаването й.

Икономика, бизнес

Радев не е убеден, че българската икономика е пазарна.  Според него механизмите за защита на конкуренцията работят зле, потребителската защита не е достатъчна. Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго - десетки българи са на гурбет, за да изхранват семействата си, в много села се завърна вересията, корупцията възпира чуждите инвеститори.

Съдебна реформа

Радев смята, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо правосъдие и предупреди: "Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея". Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не се създадат повече проблеми, да се повиши индивидуалната отговорност на народните представители пред гражданите.

Депутати демонстративно напуснаха залата

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов напуснаха демонстративно пленарната зала, преди да приключи инаугурационната реч на новоизбрания президент Румен Радев.  Ето от кои негови думи се обидиха.

„Имате още една седмица”.

Новият президент отправи репликата към залата, която се бе разшумяла и не слушаше речта му. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов - един от възмутените, той се подразнил от шума в залата.

"Неуважeнието започна още от началото на речта на Радев. Той каза неща, които са ни до болка познати. Нямаше нужда от такъв тон. Качил се е на облаците и дава и раздава определения и присъди." Това каза съпредседателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов:

"В тази реч един президент трябва да изложи своите приоритети, а тук не се чуха неговите приоритети, не се чу нито едно добра дума. Нямаше смисъл да оставаме повече".

Той си позволи една пренебрежителна реплика - „Остава Ви една седмица“. Още в началото на речта си постави народните представители на последно място, все пак се намира в Народното събрание трябваше да покаже малко повече уважение, допълни Симеонов:

„След като държи 20-минутна реч, изпълнена с глупотевини и празнословия е нормално да има реакция, когато накрая самонадеяно заявява, че е човек на делата, а не на думите, с което опроверга собственото си поведение. Нищо не сме казали в зала, просто се засмяхме, беше смешно и жалко. Щяхме да останем до края на речта, ако не бяхме провокирани. Не е добре да се насажда в обществото впечатлението, че сме президентска, а не парламентарна република. Ще преглътнем този фалстарт, с който започна и ще му дадем 100 дни да видим всички тези недъзи, които изброи и естествено, че са факт да видим как ще ги пребори със служебното си правителство".

 

 

Коментари

Бойко Борисов: Рядък шанс има пред президентът Радев, че му се дава възможност да има служебно правителство. Честитих на президента и вицепрезидента сега. Пожелах им успех. Дето се вика едната седмица важи и за тях и за нас. Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят. Рядък шанс има пред президента Радев, че му се дава възможност да има служебно правителство, така че това, което прочете до няколко месеца може да е факт. Така че след няколко месеца може да отчетем свършеното. Демокрацията е това - хората избират и тези, които избират, ги водят. Към днешния ден мога само да му пожелая успех. Много неща искаме да се случват, те не се случват - стават бавно, но такъв е животът. Днес е тържествен ден, имаме нов президент и вицепрезидент нека малко се порадваме на тоя ден и да подходим с оптимизъм.

Георги Първанов:

Не е достатъчно просто да се констатират проблемите, много важно е бързо да се набележат ефективни, реални мерки, трябва да има диалог, разбирателство, взаимни компромиси между институциите в страната и тонът да бъде зададен от новия президент, тъй като в момента той представлява голяма част от властта у нас.
По думите на Първанов и двете крайности са опасни - война между властите или подчинение на едната на другата институция. Голямата заплаха е, акцентира той, когато има подчинение на изпълнителната власт на останалите. Първанов се надява и настойчиво препоръча на Радев да бъде равно отдалечен от всички политически партии. Той определи като недобра политическа култура и знак за лошо възпитание напускането на пленарната зала от някои депутати, докато новоизбраният държавен глава обявяваше приоритетите си.

Красимир Каракачанов:

Тезите, които новоизбраният президент Румен Радев изложи, са наистина тезите, по които трябва да се работи. Без единодействие и синхрон между парламент, правителство и президент нито един от проблемите, които всеки един от нас вижда и желае да бъдат решени, няма да бъдат решени. Много коментатори се опитваха да обясняват, че Румен Радев бил антиевропейски и антинатовски настроен, мисля, че това са повече политически спекулации, отколкото реални проблеми, коментира Каракачанов. Той заяви, че не се е изненадал от думите на Радев, че НАТО и ЕС са политическият избор на България.
 

Корнелия Нинова:

Достойна реч на достоен президент.  В частта за вътрешната политика той очерта реалните проблеми пред народа ни, а не пред отделна политическа сила, това, което вълнува хората, и проблемите, пред които са изправени - бедност, здравеопазване, образование, реална икономика. За Нинова акцентът и това, което ще се запомни от речта, е социалната чувствителност на президента Радев.

Радан Кънев:

„Чухме не програмна реч, чухме тъжен шаблон. За съжаление – нищо за голямата промяна, която избирателите инвестираха в Радев, искането за промяна, на което този избор беше резултат. Не разбрахме как той иска да се промени България, не чухме нищо по темите съд, социална политика, външна политика, освен общи приказки”. Според Кънев парламентарните избори ще решат в каква посока ще поеме промяната на страната - в лоша или в добра. Ако съдим по днешната реч, очевидно Румен Радев няма да е важен фактор на тази промяна в нито една посока, коментира Кънев. Според него от речта не е станало ясно какви ще са политическите действия на новоизбрания президент от тук нататък. Речта не засегна важните промени, които България така и така трябва да направи, България трябва да поеме нов път в правосъдието, в данъчната политика, в социалната политика, във външната политика, коментира Кънев.

Гроздан Караджов:

Заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев. Накрая когато заплаши Народното събрание и народните представители – вие имате още една седмица - това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията. Според мен това е първото падане на маските на „новоизлюпения президент“.
Караджов определи речта на Румен Радев като безсъдържателна и без акценти, които могат да бъдат посочени. „Същата реч, ако замените в нея думите ЕС и НАТО със Съветски съюз и Варшавски договор щяха да звучат и преди 20 години“, коментира той и обърна внимание, че не е трябвало да я срича. "Трябваше да се прочете тази реч поне веднъж, защото това е неуважение към народните представители да се срича по този смешен начин“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963